(Tønsbergs Blad)

Nå er jeg også grei selv om jeg er mye eldre, det vil si, jeg tar tran hver dag. Jeg passer til og med på å si det til alle kolleger og familie hver gang de snufser og hoster. – Tar du ikke tran sier jeg. Og har en sånn bedrevitende mine. De sier som regel ja, men jeg tror ikke på dem. Da hadde de nemlig ikke vært syke. Og de gangene jeg blir syk, så sier jeg at jeg hadde sikkert blitt sykere dersom jeg ikke hadde tatt tran.

Det er sant, jeg tar tran nesten hver dag. Også i måneder som mangler 'r' i navnet. Jeg er ikke glad i piller, så det blir tran på flaske. Det er det som er tran. Flaska har til og med fått tildelt et helt eget hjørne i kjøleskapet. Ikke så langt unna det halvtommet glasset med tacosaus som ingen lenger tør å åpne.

En ting skal tran ha, det smaker ikke godt. Jeg vet ikke om det er d-vitaminene eller omega-3 fettsyrene som er grunnen til den daglige skjeen. Skal jeg være helt ærlig, tror jeg at det er placeboeffekten jeg er på jakt etter. Trua på at tran virker gjør at tran virker.

I mitt hushold er det kun jeg som tar tran. Det er en flaske jeg får ha for meg selv. En gang jeg skulle på fest da jeg var student, vasket jeg en tom tranflaske og fylte den med whisky. For første gang på lenge fikk jeg ha drikken min for meg selv på fest. Selv om jeg etter hvert fikk opp jentemotet, skygget jentene ekstra mye unna meg den kvelden. Selv ikke en liten placeboeffekt var å spore.

Det var denne gamle studentfesthistorien som fikk mer til å tenke på transmak her om dagen.

Hva om tran ikke smakte tran, hadde flere tatt tatt for seg av dette norskeste av norske da? Jeg har smakt tran med sitronsmak. Gud hjelpe. Men hva om tran hadde smakt whisky? Eller hadde smak av en god likør. Portvin og sherry er jo på vei tilbake på moten. Da hadde nok mange tatt en skje. Eller om alle hjemmeølbryggerne rundt om hadde klart å gi tranen en smak av en god og bitter IPA? Eller en sweet stout? Ta en skje og diskuter tranens humlebitterhet.

Og hvorfor stanse der? Tenk om man får lagt til noen friske alkoholprosenter ... Det hadde vært noe det! Og hadde du på vei til jobb blitt bedt om å blåse i politiets alkometer etter en transtart på dagen, da hadde det vært fint om du kunne ha svart nei på spørsmålet: – Har du tatt for mye Møllers tran?