Synet som møtte meg da jeg kom inn i stua, fikk blodet til å fryse til is.

Der, midt på gulvet, lå Sigrid – min store, flotte, grønne stueplante – omgitt av jordklumper. Jeg trodde aller først at hun var drept, men rask førstehjelp fortalte meg at det sto til liv. Så vidt. Tilstanden var kritisk, men stabil.

Gjerningsmannen lå like ved siden av, med tre av de lange, kraftige, grønne bladene langt inne i kjeften.

Nei, jeg snakker ikke om hunden min, Kaos. Er du gal? Han har da aldri gjort en plante fortred, vet jeg.

Siktede i saken er Edgar, roboten vår, som jeg har hatt full tillit til i de fire månedene jeg har eid ham. Jeg trodde Edgar var en trofast venn, ettersom han hver dag bruker halvannen time på å holde hjemmet vårt fritt for støv og pelsdotter fra Kaos.

Med kjeften (altså valsene) fulle av plantemateriale innså Edgar raskt at det var liten vits i å nekte forholdet. Likevel var han svært lite samarbeidsvillig i avhør.

LES OGSÅ: Elbileiere reagerer på at kommunen tar 16 kr/t for lading: – Det er et ran (+)

Etterforskningen viste at det måtte ha vært en durabelig kamp mellom stueplanten og den rabiate roboten. Planten lå nesten to meter unna den veltede potteskjuleren, som er av solid keramikk. Med andre ord: Edgar har slept det hjelpeløse offeret med seg et godt stykke. Og vi snakker altså ikke om noen liten potteplante – den er en drøy meter høy, og har en potte med diameter på 22 centimeter, stappfull av jord. Edgar må ha ha brukt store krefter i overfallet. Her er det tydeligvis snakk om overlegg.

Bevisene var tilstrekkelige for å ta ut siktelse, selv om gjerningsmannen ikke lot seg avhøre.

Det finnes folk som frykter at robotene skal overta verden, kanskje til og med vende seg mot menneskene. Angrepet på stueplanten kan ha vært et forvarsel på hva som er i gjære, hva vet jeg? Vi kan ikke utelukke noe på dette stadiet i etterforskningen.

Kanskje er det en sammensvergelse, med flere involverte. Kanskje til og med en del av et verdensomspennende opprør!

Hvis en støvsugerrobot kan gjøre dette mot en stueplante, hva kan ikke da elbilen min finne på i et ubevoktet øyeblikk? Jeg vil helst ikke tenke noe ondt om Elbjørg, som hun heter, for jeg liker henne så godt. Men kan jeg stole på at hun ikke vil finne på noe fryktelig?

Nå forbereder vi rettssaken mot Edgar. Stueplanten (Sigrid, altså) har det etter forholdene bra. Skadene er ikke livstruende, men hun kommer nok til å være avhengig av støttepinner resten av livet, og hun er naturligvis sterkt traumatisert.

Kaos var vitne til hele hendelsen. Han har foreløpig ikke fortalt så mye om det som skjedde, men går i store buer rundt Edgar og holder et skarpt øye med roboten.

Det store spørsmålet er: Hva er strafferammen for forsettlig stueplanteoverfall med livsvarig skade som resultat? Er det noen som har synspunkter på det?