Eiendomsmekler Merethe Andreassen i Sparebank1 erfarer at det kan være tungt å selge en del sentrumsnære leiligheter, rett og slett fordi de mangler parkeringsplass.

Hun sier dette som et apropos til politikere og de som planlegger nye byggeprosjekt. De må ta hensyn til at bilen er viktig for folk, grønt skifte eller ei.

Eldre tviholder på bilen

Hun erfarer at spesielt eldre menn er opptatt av bilen sin. De vil ikke la bilen stå ute i gata. Den må stå innomhus. Å kvitte seg med den, er en tøff, mental barriere. Da føler de seg virkelig gamle.

– Boligkjøperne leser prospektene, hvor det står mye om solforhold og utsikt. Under rubrikken for parkering står det hvor stor den er. Det kan være i en parkeringskjeller.

– Problemet er at det ofte er fullt i den parkeringskjelleren. Kjøperen må i realiteten stille seg på liste og få tildelt parkeringsplass etter ansiennitet. Når de oppdager det, mister mange kjøpere interessen, sier hun.

Merethe Andreassen peker på folk i dag i hvert fall har én bil. Noen ganger to.

 

Den største utfordringen oppstår når parkeringshuset eies av eksterne aktører. De leier ut parkeringsplassene til den som vil betale, noen ganger eksternt til andre bileiere.

LES OGSÅ: Butikkleder Thomas Solberg: – Blir helt feil å la elbiler få parkere gratis i byen

Ikke plass til elsykler

Parkeringskjellerne tar heller ikke høyde for at folk har sykkel. I hvert fall ikke elsykler, som tar større plass enn en tradisjonell tohjuling.

– De er for brede til at de kan komme inn en vanlig døråpning i bodene. Dessuten må de lades, og det gjør de ikke inne i bodene. Løsningen noen velger er å bygge et lite trekkspillignende sykkelparkeringstelt i garasjen de få stedene det er mulig.

Merethe Andreassen sier at politikerne må ta innover seg at det er langt igjen til Horten kan bli en bilfri by.

Kollektivtilbudet er ikke bygget ut godt nok. Mange linjer har ikke busstilbud.

– Det vil alltid være for få parkeringsplasser

Storgata eiendom er størst på leiligheter i byen. Akkurat nå er det 14 leiligheter i Storgata 47–49 Bjørgulv Gjessvåg konsentrerer seg om. Disse får én parkeringsplass hver, i kjelleren.

– Men så er det noen som har to biler?

Han kjenner seg igjen i Merethe Andreassens utsagn. Mangelen på parkeringsplasser er konstant.

– Det blir aldri nok. Men jeg føler likevel ikke at det er et stort problem. Folk som vil bo midt i byen, må akseptere at det er få parkeringsplasser. Det er jo politikernes ønske også, at det skal bli mindre biltrafikk her, sier han og legger til at kravene var strengere tidligere.

– Det varierer litt. Det er enkelte typer leiligheter det ikke kreves parkeringsplass for. Som omsorgsleiligheter, for eksempel.

– Men nå er det jo så at folk vil beholde bilen, selv om de er eldre.

– Jeg ser den, og er ikke uenig med Merethe Andreassen. Hun har et poeng.

Posthuset uten parkeringsplasser

– Eier du selv leiligheter uten parkeringsplass?

– Ja. Posthuset, hvor vi har utleieleiligheter i 2. 3. og 4. etasje, samt noe næring. Halvparten av leilighetene har ikke parkeringsplass. Det er ikke noe problem, siden mange ikke har bil. Snittalderen på beboerne er 55 år. Flere er over 80. De bruker ikke bil, sier Gjessvåg.

Bjørgulv Gjessvåg minner om at det er politikerne som vil begrense antall parkeringsplasser i sentrum.

LES OGSÅ: Nabo-protest mot boliger i slalåmbakken

Til det svarer ordfører Are Karlsen at politikerne må legge til rette for at de som bor sentrumsnært skal kunne parkere bilene sine.

– De alle fleste disponerer i dag bil. Slik vil det også være i framtida. Ved nybygg må vi stille krav om at det er nok parkeringsplasser.

 

Hvis dette er et stort problem knyttet til eksisterende boliger må vi se på løsninger. Vi ønsker at folk skal bo i sentrum, og må derfor legge til rette for at det blir attraktivt for alle grupper av befolkningen.