Torsdag 2. juni hadde Borre Historielags mangeårige medlem, byggeskikk-entusiasten Arild Colban, invitert foreningen til sitt hestekjøretøymuseum på gården Rygland på Nykirke.

Les også (+): Elleville tilstander i Indre havn: – De største gikk først

Gården eides i sin tid av hans tipp-tipp-tipp-tipp-oldeforeldre. Som snekker og håndverker, har Arild i en årrekke vedlikeholdt flere 1800-tallshus, reparert og reddet noen «kondemnable» bygninger fra riving.

Etter at han hadde restaurert både bryggerhuset, vognskjulet og låven på Rygland, har Arild nå realisert sin drøm om å etablere et gårdsmuseum på låven. Der har han samlet en rekke gamle gjenstander, især hestekjøretøy. Hans museum er stadig i utvikling, og vi fikk høre historien bak mange av museumsobjektene. Blant disse, er den gamle karjolen fra Bruserød.

Etter omvisningen, ble vi invitert inn i det tidligere bryggerhuset, hvor det nå blant annet er innredet en koselig stue med sitteplass til nærmere 20 personer. Arild orienterte om hvordan originalt materiale kan benyttes til gjenoppbygging, og svarte på mange spørsmål som ble stilt av de interesserte tilhørerne. Stua var prydet av hans kunstferdige rosemalte tak og vinduslister.

Les også (+): Frastjålet flere hundre liter diesel

Vertskapet fikk overrakt en blomst fra styret i historielaget, og fikk velfortjent applaus som takk for sin invitasjon.