Ordføreren om idrett og koronarestriksjoner: – Vi får veldig mange spørsmål

ORDFØRER ARE KARLSEN: – Jeg kan ikke gi klare svare på alt, men vil prøve å forklare hvem som bestemmer hva, og hvorfor vi i kommunen gjør det vi gjør. 

ORDFØRER ARE KARLSEN: – Jeg kan ikke gi klare svare på alt, men vil prøve å forklare hvem som bestemmer hva, og hvorfor vi i kommunen gjør det vi gjør.  Foto:

Av

Vi får veldig mange spørsmål om restriksjoner som påvirker idretten, trening og fysisk aktivitet. Det synes jeg er kjempebra, for det viser at mange er opptatt av dette.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Denne uka har mange henvendelser handlet om hvorfor det ikke er lik praksis for idrettshaller, gymsaler, treningsentre, svømmehaller, badeland, og så videre.

Jeg kan ikke gi klare svare på alt, men vil prøve å forklare hvem som bestemmer hva, og hvorfor vi i kommunen gjør det vi gjør.

De fleste råd, anbefalinger og påbud kommer fra overordnede myndigheter. Kun ved spesielt høyt lokalt smittetrykk innfører vi egne restriksjoner. Vårt utgangspunkt er - og har hele tiden vært - å følge det som kommer fra overordnende myndigheter.

På søndag 3. januar anbefalte regjeringen at all innendørs fritidsaktivitet / idrett skulle stoppe i to uker, i alle landets kommuner (uavhengig av smittetrykk). Vi fulgte rådet og stengte derfor kommunens anlegg (idrettshaller, gymsaler og svømmehall) for denne typen aktivitet. I tråd med anbefalingene er de fortsatt åpne for undervisning og behandling, og for eliteidrett som følger spesielle bestemmelser.

Det ble ikke anbefalt at utendørsaktiviteter skulle stoppe på samme måte, men det skulle være krav til å kunne holde avstand. Kommunens utendørsanlegg er derfor ikke stengte.

Når det gjelder treningssentre kom det ikke en lik anbefaling. Anbefalingen om å vurdere stenging gjaldt bare i kommuner med stort smittetrykk. Horten er ikke definert som en slik kommune.

Disse nye tiltakene gjelder i første omgang frem til 18. januar 2021 for å få ned smittefaren etter sammenkomster og reisevirksomhet i juleferien. Det er mitt håp at det vil være faglig grunnlag for å løsne noe opp igjen etter det.

Jeg har stor forståelse for at det kan være vanskelig å forstå hvorfor alle rådene er som de er, og hvorfor noen ting kan være åpne mens andre ting må være stengte. Jeg tror imidlertid at det blir enda vanskeligere hvis kommunene begynner å praktisere det som kommer ovenfra på veldig ulike måter. Vi vil derfor fortsette med å følge de rådene som kommer.

Til slutt vil jeg allikevel påpeke at jeg flere ganger har tatt til ordet for å i større grad skjerme både barne-, ungdoms- og breddeidretten. Under langvarige restriksjoner er vi helt avhengige av at både barn og voksne får holdt seg i aktivitet. Et stort frafall fra idretten kan ha store og langvarige negative konsekvenser for folkehelsa.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken