Gå til sidens hovedinnhold

Det er viktig å ha en plan

Artikkelen er over 4 år gammel

Da kan du både spare penger og unngå frustrerende overraskelser.

(Østlands-Posten)

For mange huseiere blir den utvendige malejobben dyrere og mer omfattende enn tenkt. Med en vedlikeholdsplan kunne penger vært spart og frustrerende overraskelser unngått, skriver ifi.no.

– Poenget med en plan er at du har oversikt over tilstanden på huset og kan sette inn nødvendige tiltak til riktig tid. Det smarteste er nødvendigvis ikke å ta hele huset på én gang, og så la det gå 12-15 år mellom hver gang, sier Stein Hesstvedt, adm. direktør i Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF).

Han mener den berømmelige norske skippertaksmentaliteten ikke er en god oppskrift når det gjelder vedlikehold av hus, og at mange prosjekter blir ekstra kostbare fordi man lar det gå for lenge før tiltak settes inn. Dette gjelder særlig i det offentlige.

Et hus er en komplisert konstruksjon. Med en god vedlikeholdsplan har du god kontroll og vet hva som må gjøres når.

Gjelder alle

– Planmessig vedlikehold er god investering, enten du er vanlig huseier, sitter i styret i et borettslag eller driver næringseiendom. Det er de samme prinsippene som gjelder for alle, slår Hesstvedt fast.

En god vedlikeholdsplan tar utgangspunkt i byggets tilstand og beskriver konkrete utbedringer og når de bør gjøres. Følges den, sikrer man at bygningen er i god stand og kostnadene blir forutsigbare.

– Da slipper du store overraskelser, du har kontroll på økonomien og slipper å være på etterskudd og lure på «hva blir det neste», sier Hesstvedt.

Riktig kompetanse

Han påpeker at planen blir ikke bedre enn utgangspunktet, så det lønner seg å få den laget av kompetente fagfolk som er i stand til å vurdere tilstanden til det enkelte bygg. Mur og tre er for eksempel to helt ulike materialer som krever ulik behandling.

Kunnskap om konstruksjon og ulike typer kledning er viktig for å kunne tilrå riktig behandling.

– Den som skal sette opp planen må ha kunnskap om materialer og konstruksjon samt egnede metoder og systemer for behandling, understreker Hesstvedt.

Hans inntrykk er at folk generelt er mer opptatt av vedlikehold nå enn før, noe han blant annet tilskriver stigende boligpriser og bevisstheten om at det er store verdier som ligger i et hus.

– Det er viktig enn noen gang å se sammenhengen mellom vedlikehold og verdi. For med klimaskifte og stadig mer ekstremt vær utsettes husene for mye mer slitasje enn før. Derfor er ikke det som var godt nok før, godt nok for framtiden, avslutter han.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.