Gå til sidens hovedinnhold

– Opp med verdiskapingen, ned med utslippene!

Artikkelen er over 1 år gammel

Mange blir litt trette bare de hører ordet «klimapolitikk».

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En av grunnene til det, er at klimapolitikk har handlet for mye om hva vi ikke vil. Vi vil ikke slippe ut klimagasser. Vi vil ikke koke kloden. Vi vil ikke ha ødeleggende klimaendringer. Men hva skal vi leve av, i en verden med lavere utslipp? Det er på tide å være tydelige på hva vi vil, og hvordan vi vil gjøre det. Det viktigste er at det må gjøres i samarbeid med næringsliv og industri – og skape nye jobber, spesielt i Horten.

Det er store muligheter i de grønne næringene. Å kutte utslipp betyr ikke å slutte med alt som er gøy eller å legge ned folks jobber. Går ikke økonomien rundt klarer vi heller ikke kutte utslipp. Derfor må vi i større grad legge til rette for å skape mange nye og grønne arbeidsplasser fremover.

Noe av det aller viktigste vi kan gjøre for å få til det, er å samarbeide med «de som har skoene på», altså næringene. En næringsvennlig klimapolitikk innebærer at næringslivet stimuleres til å velge klimavennlige løsninger, ved å gjøre dem mer lønnsomme en alternativene som forurenser. Men hva betyr det?

De fleste er enige om at vi skal sikre at folk har jobber, og de fleste vil kutte utslipp. Så la meg være konkret: Å får verdiskapingen opp og utslippene ned betyr å satse på å fange karbon så det ikke slippes ut i luften. Det betyr en fullskalaløsning for karbonfangst og lagring (CCS), for eksempel i Brevik. Det er viktig for oss i Vestfold og Telemark.

Det betyr å utløse investeringer i storskala flytende vindkraft. Kompetansen i norsk offshoreindustri er verdensledende. Den kan enkelt overføres til havvind, da flytende plattformer og flytende vindmøller trenger mye av den samme kompetansen både offshore og til lands. Vi har startet med en massiv investering i havvindprosjektet Hywind Tampen, nå må vi videre.

Det betyr at vi lokalt øker bevisstheten om hva vi gjør både i hele Vestfold, gjennom å lage egne klimabudsjetter i Vestfold, i tillegg til de nasjonale utslippsbudsjettene, for å forplikte oss i til å nå klimamålene. Flere steder i Norge skapes det arbeidsplasser knyttet til batterifabrikker. Her kan vi i Norge sikre god prosessering av råvarer, produksjon av komponenter, celle-produksjon og resirkulering. Vi må sikre tilgang til både areal for fabrikkene og god nok infrastruktur.

Det betyr å utvikle et enda grønnere skatte- og avgiftssystem, som gjør det mer lønnsomt for næringsdrivende å velge de klimavennlige løsningene. Det vil bidra til å gjøre teknologibedriftene i Horten mer konkurransedyktige. Det betyr at vi utvikler et grønt investeringsfond for lån til grønne oppstartsbedrifter. Det gjør det lettere å få til noe for alle de offensive gründerne i Vestfold.

Det vil være uklokt å stenge oljekranene nå. Men det ville være like uklokt å ikke planlegge for tiden etter oljen. Vi har, med vår høykompetente arbeidskraft, økonomiske muskler og et langstrakt land unike muligheter til å skape nye industrieventyr. Morgendagen ligger der, foran oss. Nå må vi gripe den!

Kommentarer til denne saken