Vi har i dag en aktivitør, fordelt på fire sykehjem, som har ansvar for alt av aktiviteter for de som bor på sykehjemmene våre, og som de ansatte ikke har kapasitet til å organisere selv.

Jeg skulle så gjerne ha invitert samtlige i kommunestyret til å komme på besøk på Åsgårdstrand sykehjem for selv å oppleve hva slike aktiviteter betyr for beboerne, men grunnet Korona pandemien er slike aktiviteter for tiden ikke mulig å gjennomføre.

De som bor på sykehjem høres ikke ofte i media. De er ikke av dem som skriker høyest eller er spesielt kravstore. De er på endeholdeplassen i livet, noen er der for kort tid, andre for flere år.

Derfor er det viktig at noen taler deres sak.

Da sykehjemmet i Åsgårdstrand var helt nytt ble Sanitetsforeningen spurt om vi kunne bidra med frivillig hjelp. I ti år har vi samarbeidet med aktivitøren om utflukter og arrangementer og bare i 2019 hjalp vi til på 18 konserter/ underholdninger inne på sykehjemmet og 8 utflukter av forskjellig art.

Jeg har forstått hvor utrolig viktig det er for dem som bor der med disse små lysglimtene i hverdagen, la meg nevne noen eksempler på dette.

På en av de første konsertene jeg var med på, det var en sanggruppe med Margrethe Munthes sanger som tema, så satt, som vanlig beboeren i sin rullestol og sov. Hun hadde ikke språk og var sjelden våken. Men, da sangen «Vi har en tulle med øyne blå» kom sang hun med høy, klar stemme alle versene!

På Promskonsert på Bakkenteigen satt beboeren med tårevåte øyne og opplevde Marinemusikkens fantastiske konsert. Han hadde selv spilt trompet og minnene var sterke.

I salen satt også en beboer på 96 år på sin første konsert noen gang, hun hadde vært gardkjerring og hadde hatt nok med gard og unger etter at hun ble enke. Hun glemte ikke denne opplevelsen og snakket om det hver gang vi så henne.

Da kronprinsparet kom på besøk til byen vår, tok aktivitøren ting på sparket, leide minibusser og fraktet så mange som mulig ned i havna for å overvære ilandstigning, og kronprinsparet tok seg tid til å hilse på, og snakke med samtlige gamle. Dette var så stort for dem og ble samtaleemne lenge etterpå!

Jeg kunne fortalt masse men det får være med disse få eksemplene på hvor utrolig viktig en aktivitør er for disse svakeste blant, oss som snakkes om i valgtaler men glemmes i budsjettene.

I disse koronatider må vi alle avstå fra aktiviteter og opplevelser som gjør livet hyggeligere. Vi merker det på kroppen men trøster oss med at om ikke lenge så blir alt normalt igjen. Slik skal det også bli for dem som bor på våre sykehjem. Da skal vi igjen samles til julekonsert i Horten kirke, grillfest på uteområdet med god mat og underholdning, promskonsert på Bakkenteigen, trekkspillkonsert og dans i fellesområdet og bussturer i nærområdet. Alt dette krever god organisering og gjennomføringsevne av en aktivitør.

Alt dette er nå opp til dere politikere. Nå har dere en mulighet til å bevise at verdighet for de svakeste ikke bare er tomme ord.