Gå til sidens hovedinnhold

Om eikene våre

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Slike navn på gamle trær vokser jo fram via fortellinger fra generasjon til generasjon. Da våre eiker er mye eldre enn den byen vi er så glad i, er det viktig at vi forholder oss til den kilden som kanskje beskriver denne historien med nødvendig tyngde.

I Hortensboka som ble utgitt av Horten kommune i 1960, skrev Rolf Baggethun på side 12-13 et lite avsnitt om den frodige vegetasjonen:

«Tusenårige trær, blomstrende hager og skyggefulle allèer - det er Horten. En fredens ramme omkring en militærby. Det er den enestående trefylden som gir Horten dens største skjønnhet. De gamle verftssjefene tok vare på den prektige skogen, nåleskogen og de mangehundre-årige eik- og lindetrærne, av hvilket de største hører til de eldste i landet. Lønn og ask, alm og lind når svære dimensjoner, og på og ved Horten vokser bøken frodig og i svær høyde. Tusenårseika, eller Tordenskioldseika, ved Bakken er vel ikke så imponerende i dag, men den har vært blandt de aller største i landet, med sin høyde på godt og vel 17 meter og med kronens diameter på 19 meter. Treet, som er fredet, har sikkert en gang i tiden vært meget høyere. Indre Horten har også sin «tusenårseik», like ved den gamle Horten gård. Den har hatt ord for å være den aller største, men også den er sterkt medtatt.»

Vi forholder oss til denne boka på vår løkke - Lokalhistorisk Senter. Med lokalhistorisk hilsen.

Kommentarer til denne saken