Gå til sidens hovedinnhold

Kvitter seg med gamle vrak

Artikkelen er over 3 år gammel

Utrangerte campingvogner leveres nå til opphogging som aldri før. Mange eiere har latt seg friste av vrakpantordningen som ble innført fra årsskiftet.

(Moss Avis)

– Hittil har altfor mange skroteferdige campingvogner bare blitt stuet vekk eller hensatt på en uforsvarlig måte. Behovet for å innføre vrakpant har vært stort, og nå ser vi at den nye ordningen virker etter hensikten, sier Bengt Heggertveit, konsernsjef i Ferda i en pressemelding.

Forhandlerkjeden selger bobiler og campingvogner i hele landet, og får jevnlig spørsmål fra folk som lurer på hva de skal gjøre med gamle vrak som bare blir stående og forfalle.

– Mange blir glade for å få et råd som både sikrer dem noen tusenlapper og er bra for miljøet, sier Heggertveit.

Fra 2018 ble vrakpantordningen utvidet til å gjelde blant annet campingvogner, for å motivere eierne til å levere dem inn til godkjente biloppsamlere. Svært mange har benyttet seg av det nye tilbudet. 

– En oversikt etter årets åtte første måneder viser at 3775 campingvogner er blitt vraket, sier seniorrådgiver Ole Thomas Thommesen ved seksjon for avfall og gjenvinning i Miljødirektoratet.

Det er Miljødirektoratet i samarbeid med Skatteetaten som administrerer vrakpantordningen. Eieren får utbetalt 3000 kroner når en campingvogn vrakes, mens biloppsamleren som tar imot og behandler den får et driftstilskudd.

– Det er positivt at slike kjøretøy nå er omfattet av ordningen. Behovet har vært stort, og pågangen har økt kraftig, sier Einar S. Høifødt, ansvarlig for kasserte kjøretøy i Norsk Gjenvinning.

Bedriften håndterer om lag 35 000 biler i året på sine mottaksanlegg rundt om i landet, og ved de fleste av dem er det nå også mulig å levere campingvogner. Høifødt råder allikevel eierne til å ta en telefon til den lokale gjenvinningsplassen på forhånd, for å være sikker på at det ikke blir bomtur.
 

Kommentarer til denne saken