Odd Ramsland var mye for mange, for meg var han min lærer på Sentrum skole fra 1975 til 1981, min nabo i mange år og så en jeg besøkte som jeg alltid hadde gode samtaler med. Ramsland stilte alltid opp på alle klasse-reunion vi arrangerte, forrige var den 1 juni 2019. Han var alltid med på alle de rare og morsomme aktivitetene vi har hatt på disse klassefestene.

Ramsland var ikke bare en vanlig klasseforstander for oss, han var en som brydde seg om hver eneste en av oss, han så oss, skjønte hva vi trengte og ikke trengte, han tok oss på alvor for den personen vi var. Ramsland fikk oss med på mange fantastiske klasseturer, blant annet med hans store skøyte på en båttur til Mølen. Leirskolen på Lifjell var en opplevelse for livet, en uke med mange flotte opplevelser sammen med læreren vår.

Jeg var en innflytter til Horten, min familie kom til byen for første gang kun noen uker før jeg begynte i førsteklasse. Jeg hadde kun blitt kjent med en fra klassen før jeg begynte. Ramsland ga meg rom til å uttrykke min frustrasjon over å plutselig være en av 800 elever, og at også slåssing i skolegården ble min hverdag. Ikke at han aksepterte min utagerende oppførsel, men han skjønte jeg var en rettferdig gutt, som var en innflytter som enkelte var ute etter å ville slåss med. Ramsland var selv innflytter til Horten, så han visste litt om hva det ville si.

Det at han bodde rett ned i gata fra meg, gjorde også at jeg ble kamerat med hans sønn Anders. For meg var det også en trygghet, fordi da visste han godt hvordan området jeg bodde i er. Det gjorde at jeg traff ofte på Ramsland også etter jeg gikk ut av 6-klasse, slik som på Samvirkelaget og OK.

Ramsland var en vi alltid kunne kom til, slik som hvis vi sleit med noe, om det var noe vanskelig med andre elever, eller med lærere, og om det var noe vanskelig hjemme. Ramsland hadde lang livserfaring som både sjømann og fra Verven, noe som gjorde ham for mange av oss, til en type lærer som vi passa godt sammen med, da vi var svært sammensatt gjeng av elever, vi som gikk i D-klassen. Han fikk samla oss til å bli en svært tilknytta gruppe med elever, noe som har ført oss til å arrangere klassefest hvert 5 år, helt siden vi gikk ut av 9-klasse på Holtan.

Nå har en av mine store helter takket for seg, beklageligvis fikk jeg ikke deltatt på begravelsen, da jeg bor på Tenerife, men jeg vet at mange fra klassen var tilstede. Jeg sender mine kondolanser til Odd Ramslands flotte familie, og jeg tar del i den sorgen det er etter hans bortgang. Det å få han som klasseforstander, var for meg helt avgjørende for at jeg skulle klare min skoledager på Sentrum skole.

Takk for alt, det blir et stort savn etter Odd Ramsland.

En siste hilsen.