Gå til sidens hovedinnhold

Nytt prosjekt skal rydde plast: – Vi jakter aktører som kan påta seg ansvaret

Kjerkebukta i Horten er prioritert område. – Nå skal plastsøppel vekk, sier Anja Stokkan, ansvarlig for et nytt prosjekt.

For abonnenter

Hele 497 kilometer med kystlinje i Oslofjorden skal ryddes de neste tre årene. Gjennom Rydd Norge-programmet leter nå Handelens Miljøfond etter aktører som kan påta seg ansvaret med å rydde prioriterte områder. Horten kommune har en betydelig kystlinje.

– Oslofjorden er det mest befolkede området vi har i landet, med masse aktivitet, som friluftsliv, fiske, industri, skipsfart og transport. I tillegg flere naturreservater, med sårbart plante- og dyreliv. Nå leter vi etter aktører som har utstyr og kompetanse til å ta på seg oppdraget med å få plastsøppelet i fjorden vekk, sier Anja Stokkan, ansvarlig for Rydd Norge-programmet.

LES OGSÅ: To alvorlige utslipp på ett år: – 50 døde fugl ble undersøkt

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Rydding starter i august

Ryddearbeidet har planlagt oppstart i august. Administrator for det regionale ryddearbeidet er Oslofjordens Friluftsråd.

– Arbeidet med å redusere omfanget av marin forsøpling er noe vi har jobbet systematisk med i over ti år. Rydd Norge-programmet vil gi regionen et ytterligere løft ved at nye områder som har hatt mindre fokus nå skal til pers. Dette er et arbeid vi ser fram til å komme i gang med, sier Nicolay Moe i Oslofjordens Friluftsråd.

– Breiangen er et prioritert område, og i vest, i Horten kommune, har vi Kjerkebukta som et eksempel. Vi er på jakt etter profesjonelle ryddere, som selskaper med båt og nødvendig utstyr og mannskaper. Ryddingen skal foregå både fra sjøen og på land. Rundt om foregår det mye dugnad for å holde skjærgården ren, og denne dugnaden ønsker vi fortsatt å støtte 100 prosent. Rydd Norge-programmet skal ikke erstatte den frivillige innsatsen, forteller Anja Stokkan til Gjengangeren.

LES OGSÅ På med hansker og joggesko – nå skal Horten «plogges» ren og pen

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Stort engasjement

-Vi har lenge hatt et helt fantastisk frivillig engasjement mot plastforsøpling, og hvert år blir det utført en betydelig frivillig innsats. Likevel ligger mye søppel igjen langs kysten av Oslofjorden, både grunnet stort tilsig i ytre fjord, men også fordi dette er det mest befolkede området i landet. Rydd Norge-programmet leter nå etter aktører som kan påta seg ryddeoppdrag, som skal øke kapasiteten og kraften inn i ryddearbeidet. Sammen skal vi få ryddet kysten ren, sier Stokkan.

LES OGSÅ: Sår ikke hva som helst ved Kanalen: – Dette blir spennende å følge med på

Interessant prosjekt

– Foreløpig kjenner jeg ikke til dette prosjektet, så jeg kan ikke uttale meg om det. I Horten har vi vår egen handlingsplan mot plast som vi jobber målrettet med, sier miljørådgiver Camilla Fossum Pettersen i Horten kommune.

– Er forsøpling av plast i strandkanten et stort problem hos oss?

– Vi har en engasjert dugnadsgjeng som rydder. Så fører havstrømmen mye av avfallet forbi Horten. Det betyr at andre steder er mer plaget med plast og søppel i strandkanten. Så har vi plast i sjøbunnen som aldri kommer opp igjen, som trålposer. Spennende om det nye prosjektet også skal rydde sjøbunnen.

LES OGSÅ: Nå vil Camilla ha dine innspill: – Vi har vært flinke, men kan alltid bli litt flinkere

Kommentarer til denne saken