Gå til sidens hovedinnhold

Vurderer PFU-klage på NRK

Artikkelen er over 10 år gammel

– Vi har ikke gjort noe galt, hevder ordfører Nils-Henning Hontvedt, som er sjokkert over NRKs dekning av strømtilskuddsaken. Han får støtte av fylkesmann Erling Lae.

– Vi vil vurdere en klage til PFU. (Pressens faglige utvalg, journ.anm.) I morgen sender jeg et formelt brev til fylkesmann Erling Lae. Dersom svaret hans bekrefter det han har sagt til nå, kan nok NRK vente seg en klage.

Onsdag kveld kunne tv-tittere se Hortens ordfører få det glatte lag på Dagsrevyen. Reportasjen slo innledningsvis fast at Horten bryter loven idet de reduserer sosialstøtten med et beløp tilsvarende det ekstra tilskuddet som mottakere av bostøtte hadde fått til dekning av uvanlig høye strømregninger. Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) ga uttrykk for vantro overfor denne måten å gjøre det på, mens Høyre-leder Erna Solberg kalte det politisk umoral.

Hontvedt er ikke imponert over NRKs måte å framstille saken på.
– Jeg mener NRK feilinformerer, sier han.
– Opptaket var på rundt 15 minutter, men det ble klippet og satt sammen på en veldig dum måte. Enda verre er det at fylkesmann Erling Lae ble kontaktet under forarbeidet med reportasjen. Han ble spurt om han mente at Horten kommune hadde gjort noe ulovlig i denne saken, noe han svarte benektende på.
– Fylkesmannens vurdering av forholdene ble overhodet ikke tatt med. Det er det jeg kaller usedvanlig dårlig håndverk fra NRKs side.

Hontvedt føler seg helt trygg på at verken NAV eller Horten kommune har gjort noe galt i denne saken.

– Tvert imot har jeg fått klare signaler på det motsatte. Tidligere i dag mottok jeg en SMS fra Arbeidsdepartementet, der det står at Horten kommune har opptrådt lovlig og korrekt i denne saken. Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm går god for at det er slik det skal løses.

Hontvedt utdyper:
– I Horten er det 800 husstander som mottar bostøtte, formidlet gjennom Husbanken. Alle disse får plusset på bostøtten med 2.500 kroner til dekning av økte strømutgifter. Disse pengene går uavkortet til mottakeren av støtten. Men av de 800 er det 240 som også får sosialhjelp. Disse har allerede fått dekket de økte strømutgiftene gjennom NAV. Ettersom det ikke er rimelig å dekke den samme utgiften to ganger, blir de 2.500 kronene trukket av neste utbetaling.

Ordføreren forklarer at man i denne sammenhengen sidestiller mottakere av sosialhjelp med lønnsmottakere.
– Alle får 2.500 kroner i økt bostøtte. Men for de 566 mottakerne i Horten som har vanlig lønn, er det jo ikke slik at lønna øker. Det gjør det heller ikke for dem som mottar sosialhjelp.
– Du var på møte med ordførerne og rådmennene fra elleve andre Vestfold-kommuner i går. Hvordan reagerte de på reportasjen?
– Faktisk fikk jeg støtte fra flere hold, deriblant fra enkelte Høyre-ordførere. Andre satt ganske stille og sa minst mulig, vel vitende om at de har samme framgangsmåte.

                       Les også tilsvar fra NRK


 

Kommentarer til denne saken