Viken ny sorenskriver

OVERTAR: Etter 17 år som dommer ved retten i Horten blir Stig Viken sorenskriver i byen hvor hans far i sin tid var politimester. FOTO: TOM ARILD DAHL

OVERTAR: Etter 17 år som dommer ved retten i Horten blir Stig Viken sorenskriver i byen hvor hans far i sin tid var politimester. FOTO: TOM ARILD DAHL

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

HORTEN: Stig Viken (60) blir den nye sorenskriveren i Horten fra 1. mars.

DEL

Sytten år etter at han ble hentet fra jobben som advokat i Sparebanken Vestfold – nå DnBNOR - til en midlertidig stilling som ekstraordinær herredsrettsdommer i Horten har Stig Viken gått hel til topps.
Han er utnevnt av Kongen i statsråd til ny sorenskriver i Nordre Vestfold tingrett med virkning fra 1. mars 2010. Samtidig blir den nåværende sorenskriveren, Thomas Hazeland, ekstraordinær lagdommer i Agder lagmannsrett for to år.

– Det blir artig å avslutte yrkeskarrieren som sorenskriver her i hjembyen Horten. Pappa – tidligere politimester Erling Viken – gikk jo ut i pensjon fra stillingen som politimester i Horten, sier Stig Viken og understreker at han er "hortensgutt".
Selv om han altså har bodd på Nøtterøy de siste 25 årene.

– Hjertet har jeg her, sier Viken og tenker nok både på fødeby og embete. Han viderefører nemlig sorenskriver Thomas Hazelands "kampsaker" om bedre bemanning av kontoret og å nekte å kjøre til Kristiansand for å ta avhør av barn i Barnehuset der nede.
– Etter arbeidsmengde og belastning er vi to–tre ansatte i manko på funksjonærsiden og i behov av et par dommere til, sier dagens herredsrettsdommer – og i øyeblikket nestkommanderende – i Nordre Vestfold tingrett.

– Dette til tross vi er à jour med saker. Opphopingen vi hadde en periode med sammenslutningen med Holmestrand sorenskriverembete, og innflyttingen i nye lokaler her på Sollistrand, har vi lagt bak oss, sier Viken og avslører en liten lekkasje fra statsbudsjettet som legges fram i dag.
– Vi får ikke noen nye stillinger umiddelbart. I stedet for å få oppfylt ønskelisten fikk vi en reduksjon sist sommer. Da mistet vi en stilling, sier han.

Fem dommere, tre faste og to dommerfullmektiger og 5,2 stillinger til saksbehandlere og funksjonærer er hva Nordre Vestfold tingrett har i dag. Det er 2,8 saksbehandlere for lite ifølge statistikken, men også en av grunnene til at dagens og den kommende sorenskriveren ikke vil dra til Kristiansand for avhør av barn i for eksempel overgrepssaker.
– Det tar for mye ressurser og tid. Det er bedre for alle, spesielt barna, å ta avhør og gjøre det vi skal her i Horten. Det er tryggere i nærmiljøet. I stedet for å bruke en dag til å reise til en annen by og nærmiljø, er det bedre å ta det her i Horten, sier Viken

Andre domstoler synes det samme. Blant annet er domstolene i de andre vestfoldbyene flittige brukere av Hortens dommeravhørsrom og spesialtilpassing for avhør av barn.
– Akkurat i dag er retten i Tønsberg her og bruker våre fasiliteter, sier Stig Viken om den saken.

Utnevnelsen av Stig Viken som ny sorenskriver i Nordre Vestfold tingrett var enstemmig og uten kamp. Han var raskt en av de åtte søkerne som ble "shortlistet" til embetet, og da innstillingen forelå var han satt opp på førsteplass, foran Kristin Mørdre fra Oslo og Rune Bård Hansen fra Tønsberg.
Sistnevnte var som kjent politiinspektør – en periode konstituert politimester – i Horten før han ble assisterende sysselmann på Svalbard, ansvarlig for miljøsaker i Økokrim og lagdommer i Agder lagmannsrett.

Sorenskriver Thomas Hazeland var ikke tilgjengelig for Gjengangeren i går, men ut fra utnevnelsen i statsråd er det klart at han fratrer stillingen sin 28. februar neste år. Hazeland blir 67 år i februar og vil da stå måneden ut før han fratrer embetet i Horten.
Pensjonist blir han derimot ikke. Thomas Hazeland er i statsråd oppnevnt som ekstraordinær lagdommer ved Agder lagmannsrett for en periode på to år.

Artikkeltags