Gjør deg klar til å se superfullmånen – den største på 70 år

Dette er en supermåne som viste seg ved Bekkestua i Bærum i fjor. Månen som skal vise seg den 14. november vil bli enda større. 
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Dette er en supermåne som viste seg ved Bekkestua i Bærum i fjor. Månen som skal vise seg den 14. november vil bli enda større. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Gjør deg klar til å se superfullmånen mandag.

DEL

(Sandefjords Blad) Da inntreffer fenomenet «superfullmåne», som er et sammentreff av en fullmåne med den minste avstanden mellom Jorden og månen. Den 14. november reduseres avstanden mellom jorden og månen med hele 50 000 kilometer.

Ifølge det populærvitenskapelige magasinet National Geographic, må vi helt tilbake til rett etter andre verdenskrig, nærmere bestemt 1948 for å oppleve at en fullmåne var så nær vår egen klode.

Større og lysere

En superfullmåne kan være så mye som 14 prosent større og 30 prosent lysere enn en vanlig fullmåne. Om været tillater det vil den store månen være synlig over hele Norge.

Får du ikke med deg superfullmånen den 14. november, kan det bli lenge til neste gang du kan oppleve fenomenet. Ifølge NASA vil neste mulighet være 25. november 2034.

Jordskjelv og vulkanutbrudd

Ifølge Wikipedia var det den engelske astrologen Richard Nolle som satte navn på fenomenet «superfullmåne» i 1979.

Nolle mener også at det det er en sammenheng mellom store naturkatastrofer som jordskjelv og vulkanutbrudd og «superfullmåner». Av katastrofer i nyere tid trekkes jordskjelvet og tsunamien ved Tōhoku i 2011 og jordskjelvet og tsunamien i Indiahavet i 2004 fram. Dette på grunn av månens økte gravitasjonskraft.

Vitenskapen fester liten tiltro til Nolles påstander, selv om noen studier har rapportert om en svak sammenheng mellom måneaktivitet og svært små jordskjelv.

Artikkeltags