Jonathan og Leon om skolestart: – Følg drømmen, ikke strømmen

SKOLESTART: Jonathan Berner Bonnerud (16) og Leon Ellingsen Larsen (16) gleder seg til en ny hverdag.

SKOLESTART: Jonathan Berner Bonnerud (16) og Leon Ellingsen Larsen (16) gleder seg til en ny hverdag. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Skolestart er rett rundt hjørnet, og nye elever skal inn på videregående skole. Jonathan Berner Bonnerud (16) og Leon Ellingsen Larsen (16) prater om sine forventninger.

DEL

Overgangen fra ungdomsskolen til videregående markerer en ny fase i livet, og med den følger mange tanker og forventninger. Prosessen starter når elevene søker seg inn på videregående i slutten av 10. trinn. Deretter følger stresset og spenningen på om de får valget de ønsket eller ikke.

– Det tok lang tid for meg å finne ut av hva jeg ville søke på. Jeg sto mellom bygg og anlegg og elektrolinja. Jeg måtte tenke på hva jeg ville trives best med i framtida, og valget falt på elektro. Nå som jeg har kommet inn på det, føles det helt rett, sier Jonathan Berner Bonnerud.

Les også: Flytter fra Horten: Nora og Oline (15) drømmer om VM

Oppturer og nedturer

Guttene, som er tidligere elever ved Holtan ungdomsskole, oppsummerer de tre årene der som lærerike. De opplevde en stor utvikling, som resulterte i både oppturer og nedturer.

– Det jeg kommer til å savne mest er de gamle klassekameratene og noen av lærerne jeg hadde, forteller Leon Ellingsen Larsen.

Han legger til at det vanskeligste med å slutte på ungdomsskolen er å løsrive seg fra det miljøet som var der, men han er positiv til å stifte nye bekjentskaper på medier og kommunikasjon.

– Jeg kommer derimot ikke til å savne mobilfri skole, og ser fram til mer ansvar for egen læring på videregående skole, fortsetter Jonathan.

(Saken fortsetter etter bildet.)

FRAVÆRSGRENSA: – Den gir ikke helt mening. For meg virker det som de utelukker elevene som sliter litt mer enn de andre.

FRAVÆRSGRENSA: – Den gir ikke helt mening. For meg virker det som de utelukker elevene som sliter litt mer enn de andre. Foto:

Les også: – Mye stress gjør eksamen verre

Ny hverdag

Jonathan og Leon gleder seg til en ny hverdag.

– Det blir spennende med ny klasse med mennesker som har de samme interessene som deg selv, sier Leon.

De to guttene synes det er viktig å velge en linje som du kommer til å trives på.

– Mange velger ut ifra hvor vennene skal gå. Det synes jeg blir feil. I tillegg spiller russetida en stadig større rolle i det sosiale miljøet. Jeg tror mange forhaster seg når det kommer til busser og slikt. Du bør vel strengt talt begynne på vgs. først, russetida kommer tidsnok, mener Jonathan.

Les også: «Du må nesten være så ustabil at du er selvmordskandidat før du får innpass i psykiatrien."

– Unødvendig!

Noe av det de ferske videregående elevene gruer seg mest til er fraværsgrensa, som ble innført i forkant av skolestart 2016.

– Den gir ikke helt mening. For meg virker det som de utelukker elevene som sliter litt mer enn de andre, sier Leon.

– Jeg tror det blir vanskelig å gi alt ettersom vi må møte opp på skolen til tross for sykdom. Dessuten kan ikke alle sykdommer bevises på et legekontor, fastslår Jonathan.

Artikkeltags