Satser på å sprenge bomben lørdag ettermiddag - politiet ber folk holde seg unna Vallø-området

BOMBE: Denne gjenstanden antas å være en flybombe fra krigen.

BOMBE: Denne gjenstanden antas å være en flybombe fra krigen.

Av , , og

Politiet håper man får til en kontrollert detonering av bomben sent lørdag ettermiddag. Valløbeboerne forblir evakuert.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

OPPDATERT KLOKKEN 23: Rett før klokken 23.00 forteller ordenssjef Frank Gran i politiet i Tønsberg at de har valgt å stanse arbeidene på Vallø på grunn av mørket.

– Vi ønsker å være sikre på hva vi gjør, og vi tar opp igjen arbeidene i morgen tidlig, sier Gran.

Politiets plan er at man lørdag får bygget opp en voll mellom bebyggelsen på Vallø og bomben, slik at man kan få til en kontrollert detonasjon av bomben lørdag ettermiddag. De jobbet fredag kveld med å få en entreprenør til å ta jobben med å lage denne vollen.

– Esso har vært velvilligheten selv, og gitt grønt lys for å bruke det firmaet som allerede er godkjent, og som har alle sikkerhetsklareringer i orden på denne typen jobb. Vi ønsker å sikre oss at verken folk eller bygninger utsettes for noe mer fare enn nødvendig, sier Gran til Tønsbergs Blad.

LES OGSÅ: Renseanlegg måtte evakuere – men stort kloakkutslipp ble avverget på kvelden

Forblir evakuert

Ifølge Gran vil beboerne på Vallø forbli evakuert inntil videre. Hvis alt går etter planen med en sikker detonering av bomben, kan de returnere til hjemmene sine lørdag ettermiddag.

LES OGSÅ: Her evakueres bowlingen på Vallø (+)

– Vi håper vi kan få gjort noe med sprenglegemet sent lørdag ettermiddag, sier Gran.

Tønsberg kommune har ordnet overnatting til beboerne som hadde behov for dette. De bor natt til lørdag på Quality Hotell Tønsberg. Her blir det også et informasjonsmøte for de evakuerte klokken 11.00 lørdag formiddag.

LES OGSÅ: – Det er litt ekkelt å tenke på (+)

Rett etter klokken 23 skriver politiet i en pressemelding at bomben er skarp, men ikke utgjør noen umiddelbar eksplosjonsfare.

LES OGSÅ: – Jeg er helt sikker på at det er flere udetonerte bomber igjen her (+)

–  Politiet oppfordrer publikum til ikke å oppsøke Vallø-området, verken til lands eller sjøs. Hele Vallø båthavn ligger innenfor det evakuerte området og er stengt for all ferdsel hele lørdag skriver politiet i pressemeldingen.

Bombefunn

Rett før klokken 13.00 fredag ble det gjort funn av en flybombe fra krigen på Vallø i Tønsberg. Funnet skjedde i forbindelse med opprydningsarbeider på det gamle raffineriområdet.
 

LES OGSÅ: Espen pusset båt og Andreas lå og sov da de måtte evakuere Vallø (+)

Innkjøringen til Vallø ble sperret, og alle på halvøya ble evakuert. Politiet ble raskt tiller på stedet, og Forsvarets bombegruppe kom fram i 19.30-tida.

Ifølge Vestfold-politiet er 223 personer bosatt på Vallø. Om lag 125 bygninger er innenfor det evakuerte området på én kilometer.

LES OGSÅ: Ingjerd var på Vallø da bomba ble sluppe (+)

Klokka 17.30 opplyste politiet at alle beboerne var evakuert etter bombefunnet. På dagtid dreide det som om rundt 70 personer. Etter hvert som folk ble ferdig på jobb, og skoler og barnehager stengte, fikk ikke disse reise hjem.

SE VIDEO HER: Dette sa politiet om bombefunnet på pressekonferanse

Sikkerhetssone også til sjøs

– Vallø er fortsatt evakuert. Publikum oppfordres til ikke å oppsøke området nær Vallø. Dette gjelder også båter. Ingen båter bør være nærmere østsiden av Vallø enn én nautisk mil, opplyser politiet fredag ettermiddag.

Kommunen har satt krisetjeneste og følger situasjonen nøye.

– Vi har jevnlige informasjonsmøter med alle berørte. Nå har vi begynt å sende mennesker inn på hotell. Eldre og andre som trengte avlastning har blitt sendt først, sier kommunens beredskapssjef Jan Eide ved 20-tiden.

Politiet avventet da fortsatt tilbakemelding fra bombegruppa. Det er foreløpig uklart om folk kan reise hjem før i morgen.

BOMBEGRUPPA ANKOMMER: Forsvarets bombegruppe ble sendt fra Sessvollmoen og ankom Tønsberg like før 18.30 fredag. Her passerte de politiets sperring inn mot Vallø.

BOMBEGRUPPA ANKOMMER: Forsvarets bombegruppe ble sendt fra Sessvollmoen og ankom Tønsberg like før 18.30 fredag. Her passerte de politiets sperring inn mot Vallø. Foto:

Flyforbud

Klokka 17 informerer Vestfold-politiet om Avinor har av sikkerhetshensyn har lagt ned flyforbud over Vallø på grunn av bombefunnet.

Vallø øst for Tønsberg sentrum ligger 22 kilometer i luftlinje fra Torp Sandefjord lufthavn.

Slik oppsummerte politiet situasjonen en halvtime senere (video):

Frank Gran, leder for politiets ordensseksjon i Tønsberg, informerer fra Vallø båtforening om evakueringen og funnet av bomben.

Hold deg unna vinduer om du ser Vallø

Klokken 15.12 sendte politiet ut denne pressemeldingen.

«Beboere på Vallø kan møte på Vallø Båtforenings lokaler. Øvrige med fri sikt til Vallø bør holde seg innendørs og bør holde seg vekk fra vinduer» skriver politiet.

SE VIDEO:

Flere evakuerte fra Vallø er samlet i lokaler på Vallø båtforening fredag ettermiddag.

SPERRET AV: Veien inn til funnstedet er sperret av.

SPERRET AV: Veien inn til funnstedet er sperret av. Foto:

De som jobber på stedet skal ifølge en kilde Tønsbergs Blad har snakket med, ha blitt evakuert tidlig.

– Alle vi som jobber der ble sendt hjem. Vi får ikke lov til å være der, sa kilden som jobber på området med opprydningsarbeidene.

LES OGSÅ: Nå starter en av norgeshistoriens største ryddeaksjoner

Bomben skal ifølge kilden ha vært på 1000 pund, noe som tilsvarer rundt 450 kilo.

EVAKUERING: En politibil tok oppstilling ikke langt unna porten til det gamle raffineriet.

EVAKUERING: En politibil tok oppstilling ikke langt unna porten til det gamle raffineriet. Foto:

– Bomba lå sammen med noe annet jernskrot, og plutselig så lå den der. Den kunne jo vært farlig, sier kilden.

Han sier at det er folk på stedet som hele tiden jobber med å sjekke etter bomber.

– Vi er derfor veldig forsiktige når vi graver, så dette gikk bra, sier kilden.

Undersøker bilder

Major og pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter bekreftet ved 14.00-tiden at Forsvaret var varslet om funnet.

– Vi har eksperter som går gjennom bildematerialet nå. De vil ut fra bildene se hvilke tiltak som skal settes inn, sa han ved 14.00-tiden.

Bekrefter funn

Public & Government Affairs Manager i Esso, Tore Revå, bekreftet til Tønsbergs Blad at det var gjort funn på Vallø. Han hadde nettopp fått beskjeden:

Public & Government Affairs Manager i Esso Tore Revå.

Public & Government Affairs Manager i Esso Tore Revå. Foto:

– Det er funnet en gjenstand som man antar kan være en bombe som stammer fra krigens dager. Vi har jo vært klar over at det var en mulighet at man kan gjøre slike funn under opprydningen, så vi har vært forberedt på dette. Politiet er varslet og de tar hånd om saken nå, sier Revå.

Funnet ble gjort litt før klokka 13.00 fredag ettermiddag.

Gikk fra dør til dør

Vaktlag fra brannstasjonene på både Kopstad og Nøtterøy bistår politiet i arbeidet.

– Vi bistår nå politiet i evakuering av alle og hjelper til å få folk ut av Vallø. Det er en dør-til-dør jobb. Det er ganske mange boliger, sa vakthavende brannsjef Hedin Gibbons i Vestfold interkommunale brannvesen klokken 14.34.

tb.no følger saken!

Artikkeltags