Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg heier på sykepleierne

Takk til alle dere som jobber når vi andre har fri. Og som attpåtil gjør det med et smil.

Artikkelen er over 4 år gammel
(Tønsbergs Blad)

(Innlegget ble publisert for første gang i påsken 2017)

Ingenting er som å nyte late feriedager. Slappe av med sene frokoster, langstekt middag og slippe hverdagsstresset.

Men ikke alle har fri.

Jeg heier på sykepleierne. Jeg heier på legene, bioingeniørene, portørene, på dere som vasker og på dere som sørger for mette pasienter. I det hele tatt roper jeg hurra for dere som jobber i helsevesenet, og som tar vare på dem som er syke.

Dere betyr noe, dere gjør en forskjell, og jeg er takknemlig for å ha møtt så mange av dere i løpet av vår lille sykehusvisitt før palmehelgen.

Fjortenåringen hjemme hos oss startet påskeferien på sykehuset. Ingen dramatikk, selv om et sykehusopphold kan føles alvorlig nok, uansett alvorlighetsgrad.

– Da tar jeg påskeferie, skrev han, på bildet av veneflonen i armen, som han sendte kameratene i det skoleklokka ringte ut.

Vårt besøk på legevakta, hadde endt med innleggelse på akuttmottaket.

Han skulle få fjernet blindtarmen. Et lite inngrep, gjort ved hjelp av kikkhullskirurgi.

Nå, en uke etter er det knapt mulig å se de små sårene, noe stort imponerende arr vil han ikke kunne flashe i sommerferien.

Tenk at vi er så heldige at når barnet ditt er sykt får du være der hele tiden.

Vi bor i en velferdsstat mange i verden misunner oss. Det vi tar som en selvfølge, kan andre bare drømme om.

Vi ble aldri spurt om vi hadde helseforsikring, eller om vi kom til å klare å gjøre opp for oss, etter endt sykehusopphold. Restskatten jeg skal betale dekker verken hans eller min oppredde seng.

LES OGSÅ: Flere feil funnet i helsejournaler på nett

Sjekket ikke bankkontoen min

To dager før vår tenåring kom til verden, i mars for fjorten år siden, gikk amerikanske styrker til angrep på Irak. Å ligge i en myk sykehusseng i Tønsberg og vente på å bli kjent med en ny verdensborger, sto i sterk kontrast til dem, som redde løp for livet i Bagdad.

Jeg ble minnet på det igjen nå før påske.

Her har vi nemlig døgnåpen operasjonsstue. Selv om klokka passerer midnatt står sykepleiere, anestesilege og kirurg i godt opplyste rom, klare til å gjennomføre operasjon.

De ser ikke på klokka si, eller sjekker bankkontoen min før de stiller opp med medisiner og operasjonsutstyr.

Tvert imot.

De brydde seg ikke om det var Jørgen hattemaker eller Kong Salomo som ble trillet inn. Jeg tror ærlig talt ikke de ville sett forskjell.

Etter et par timer, da jeg skulle sende melding til resten av familien om at alt hadde gått bra, hadde verden gått videre utenfor vår lille boble i barneavdelingen: Amerikanske marinefartøy hadde skutt missiler mot mål i Syria.

Kontrastene er innimellom større enn vi klarer å ta innover oss.

LES OGSÅ: Etter at de ansatte begynte å massere hendene til Elsa (92), har hun begynt å sove bedre om natta

Hvit og grønn omsorg

Det er ikke sånn at vi er født med en viss mengde rettferdighet hver. Livet er urettferdig, verden er et godt sted for mange av oss og et helvete for andre.

Fra vi kom inn på legevakten om ettermiddagen til vi forlot sykehuset formiddagen etter var vi omsluttet av hvit og grønn omsorg.

Det er noe imponerende med folk som gjør jobben sin, og i tillegg yter det lille ekstra. Som å smile, og som å si navnet vårt når de snakker med oss.  Alle hadde navn. De som jobbet der og vi som var innom.

Velferdsstaten fungerer. Til dere som viser omsorg: Takk.

Mens vi slapper av med appelsinen eller nyter bobler i solveggen etter skituren, løper noen med poser med riktig blodtype. Når vi grubler oss fram til korrekt svar i påskequizen, resonnerer leger seg fram til riktig diagnose. 

Noen av oss sitter med strikketøyet denne påsken, andre syr igjen operasjonssår.

Til dere som ikke kobler ut huet, men som stiller opp for oss, og dere som løper fort for andre:  Jeg heier på dere!

LES OGSÅ: Omsorgsyrket: disse 27 mennene kom gjennom nåløyet

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.