Sterk kost i diskusjonsforeningen

"DYNAMITT": Anne Margrete Holmbek og Randi Lilletvedt mener det Berit Ås fortalte om 9/11 var sterk kost. BEGGE FOTO: STIAN ORMESTAD

"DYNAMITT": Anne Margrete Holmbek og Randi Lilletvedt mener det Berit Ås fortalte om 9/11 var sterk kost. BEGGE FOTO: STIAN ORMESTAD

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

HORTEN: – Dette var "dynamitt", mener Randi Lilletvedt. Venninnene rundt bordet var enig i at Berit Ås' foredrag om 9/11 var sterk kost.

DEL

– Hun gir jo ingen svar, men stiller en lang rekke spørsmål, sier Anne Margrete Holmbek. – Det er bra at noen tør å stille spørsmål, mener damene rundt bordet. De synes i likhet med Berit Ås at det er rart at det ikke har vært en grundig gransking etter 9/11. Ås opplyste Hortens diskusjonsforening om noen av de absurde påstandene som ikke er blitt redegjort for av amerikanske myndigheter, – Lansert av såkalte konspirasjonsteoretikere, sa Berit Ås.
Sprengte sine egne?
Berit Ås gikk langt i å antyde at USA trengte terroranslaget mot tvillingtårnene 11. september 2001 for å få gjennom flere ting; Krigen i Afghanistan, krigen i Irak, for deretter å få kontroll over oljeressurser, og for å innføre patriotloven på hjemmebane. Sånn sett kan terroranslaget være løgn – kan det ha vært USA som sprengte sine egne?
Berit Ås, som er professor i sosialpsykologi og kjent som en av de største kvinnepolitiske talsmenn i Norge og tidligere leder av SV, videreformidlet påstander helt ned til detalj – også om eierne av World Trade Center. Bygningene ble rett før terrorangrepet forsikret for mange milliarder kroner, samtidig som det ble bestemt at all asbesten i tårnene måtte fjernes – tårnet var bygd i "asbest-tida" på 60-tallet – kanskje det var like greit å pulverisere hele bygningsmassen og få igjen på forsikringen?
Kaprerne er i live
– Underlig er det også at det i dette infernoet bare ble aske og støv igjen på Ground Zero. Men én ting klarte seg på mirakuløst vis – passet til en av terroristene, sier Ås. Det er blitt brukt som bevis, øyensynlig uten at folk har stilt spørsmål. Ås mener det mangler folk som stiller seg spørsmål – for ubesvarte spørsmål er det nok å ta av.
– Hvordan kunne det ha seg at myndighetene hadde listen over kaprere klar allerede før det siste flyet hadde kollidert? Flere av disse muslimene som er identifisert med navn og bilde har meldt seg og gitt beskjed om at de lever i beste velgående. Hvordan kan det ha seg? Hvorfor får ikke disse en beklagelse – og enda viktigere, hvorfor spør ikke folk om hvem som da kapret flyene hvis ikke de som allerede har fått skylda ikke har gjort det?
Manipulert
Berit Ås poengterte flere ganger under foredraget at hun ikke kunne gå inn på alle detaljer i dokumentasjonen hun baserer spørsmålene sine på. Alle internettsider og bøker ble presentert for forsamlingen, som satt rystet tilbake. Det resulterte i mange spørsmål fra salen på Sjømilitære Samfund som var helt full, også med flere menn på radene.
– Hvordan kan det ha seg at alle har sett flyene fly inn i bygningene på tv, hvis til og med det kan være juks?
– Det er rart, da... at et av disse opptakene viser et fly som flyr gjennom bygningen og kommer like hel ut på andre siden, mener Berit Ås som også stiller spørsmålet om videoopptakene av flyene som kolliderer i tårnene er manipulert. Og at noen av datamanipulasjonene ikke fungerte helt da det ble sendt på tv.
Fjernet fort
– Det er ingen spor av fly i opptakene av tårnene som raser sammen. Restene etter tårnene ble fjernet fra Ground Zero før noen fikk gransket det – vi får kanskje aldri greie på hva som egentlig skjedde, sier Ås som også redegjorde for en teori om at tårnene ikke raste på grunn av fly, men på grunn av eksplosjoner i kjelleren under bygget.
– Kan alt være løgn, var det store spørsmålet forsamlingen satt igjen med.


Artikkeltags