– Spør dem om hvorfor de synes det er greit at folk skal bo sånn i Horten

I EGEN STUE: 55-åringen «Rune» har ikke noe valg, sier han; et sted må han jo bo.
Foto: Alexander Svanberg

I EGEN STUE: 55-åringen «Rune» har ikke noe valg, sier han; et sted må han jo bo. Foto: Alexander Svanberg

Artikkelen er over 5 år gammel

«Rune» står i leiligheten som kommunen har tildelt han for nær 5.000 kroner i månedlig leie. Han teller knivmerker i veggen.

DEL

Dette må «Rune» betale 5.000 i måneden for – Heldigvis er det lås på utgangsdøra. Men jeg føler meg slett ikke trygg. Og jeg har ikke lyst til at noen skal komme på besøk til meg her. Jeg synes ikke det er greit å bo slik, nei.

Restene

55-åringen ønsker ikke å ha navnet sitt i avisa. Derfor kaller vi han «Rune». Han åpner døra til leiligheten da Gjengangeren banker på. Ved døra ser vi restene av to ringeklokker. På den andre sida av døra henger et åpent sikringsskap.

Denne uka flyttet «Rune» inn i den kommunale boligen han har blitt tildelt. Leilighetsbygget er preget av ekstrem slitasje, men etter en tid uten fast bolig var 55-åringen glad for tildelingen:

– Jeg merket jo snart at standarden på leiligheten er fryktelig dårlig, legger han til.
«Rune» ber lokalavisa inn.

LES KOMMUNENS SVAR: – Skulle ikke leie den ut

Slagskader

Deler av furupanelet like innenfor utgangsdøra er slått i stykker.

– Men leiligheten er vasket ned, altså, forteller han. Så vil han vise fram baderommet, men lyset virker ikke. Vi kan ikke se annet enn slagskader på baderomsdøra. 55-åringen forsvinner ut på gangen, badelyset flimrer noen ganger, tennes, og «Rune» kommer inn døra igjen:

– Det er noe tull med den sikringen, forklarer han. Vi går ut på kjøkkenet.

Umulig å vaske

Noen har igjen og igjen kastet kniv mot kjøkkenveggen, ser det ut til. Her er utallige merker, og deler av veggen er oppfliset. Det er veggsår i stua også.

– Jeg ville jo heller bodd i en bedre leilighet, men jeg har ikke noe valg. Et sted må jeg bo. Jeg ble først tilbudt hytte på Furustrand. Men jeg ønsker en bolig, jeg, og ikke ei hytte.

Sier «Rune» og titter bort mot den vesle alkoven der senga står. Hans seng nå. Det er viktig å ha noe eget. Men likevel.
Pipeveggen i stua er aldeles tilgriset av noe som er umulig å vaske bort. Noen har, uten særlig hell, brukt tape for å dekke over skader i stuetaket. Linoleumsgulvet er fullt av merker og misfarging.

LES OGSÅ: "De tisset i sikringsskapet"

– Er dette greit?

55-åringen trekker litt på skuldrene:

– Nesten 5.000 kroner i måneden for å leie denne leiligheten, gjentar han. «Rune» synes det er lovlig dyrt. Han følger lokalavisa ut på gangen. 55-åringen peker på et gapende hull i døra inn til naboleiligheten:
– Den har stått tom ei tid, forklarer han og rister på hodet.

Hva ønsker han å si til kommunen som tildelte han leiligheten? Lokalavisa spør. «Rune» tenker seg om et øyeblikk. Så svarer han:

– Kan dere ikke spørre dem om de ville ha betalt leie for å bo her. Spør dem om hvorfor de synes det er greit at folk skal bo slik som dette i Horten.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.