Sensasjonelt maurfunn på Løvøya

Entomolog Frode Ødegaard kaller funnene sensasjonelle.

Entomolog Frode Ødegaard kaller funnene sensasjonelle. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Med ett minutts mellomrom fant entomolog Frode Ødegaard to av Nordens mest sjeldne maurarter på Løvøya.

DEL

– Først trodde jeg ikke mine egne øyne, men jeg forsto fort hva jeg hadde funnet. Så kastet jeg hendene i været og jublet.

Slik beskriver entomolog Frode Ødegaard sin egen reaksjon da han tirsdag forrige uke gjorde de oppsiktsvekkende funnene. For andre gang noen sinne ble maurartene fireflekket tremaur og skogsmalmaur observert i Norge. Han kaller det hele for en sensasjon.

– Ekstremt sjeldne

– Dette er to veldig spesielle maurarter. Den fireflekkede tremauren finnes bare i Norge, men begge artene er ekstremt sjeldne i Skandinavia og Norden. Dette er stort i Nordisk sammenheng, sier han.

Har lett i 10 år

Skogsmalmauren ble sist observert ved Borrevannet for 10 år siden.

– Jeg har reist fram og tilbake til Borrevannet i 10 år, uten å finne skogsmalmauren igjen. Nå fant jeg den endelig, men på et helt annet sted, sier Ødegaard begeistret.

På Løvøya fant entomologen en hel koloni av den fireflekkede tremauren. Han observerte bare noen få skogsmalmaur. Sensasjonen var likevel et faktum, mener Ødegaard.

– Jeg er trolig den første som ser fireflekket tremaur i live i Norge, sier han.

Godt førsteinntrykk

Han beskriver Løvøya, og områdets biologiske mangfold som veldig spennende. Hans første tur til området var i forrige uke, da han gjorde de sensasjonelle funnene.

– Førsteintrykket mitt av Løvøya er veldig bra, ler entomologen.

Stor opplevelse

Ødegaard er ansatt av Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) i Trondheim. Han regnes som en av landets fremste eksperter på insekter. Ved NINA har han jobbet siden 1995. Interessen for insekter har han hatt i over 30 år.

– Funnet vil få insekt-interesserte i hele Norden til å sperre opp øynene. Dette vil få mye oppmerksomhet, spår entomologen, som kaller funnet for et av hans livs største opplevelser.

– Jeg har holdt på med insekter i 30 år, og dette er en av mine aller beste arbeidsdager, legger han til.

57 ulike arter

I Norge har vi 57 ulike arter maur. I hele fjor fant Ødegaard 50 av artene etter intens leting, som et ledd i kartleggingen av det biologiske mangfoldet i Norge.

– Sånn sett er dette et veldig viktig funn, forteller entomologen.

Funnet ble gjort ved veien som fører ut fra Kirkebukten i retning mot Jesusbukta, på Løvøyas bakside.

Artikkeltags