Røde Kors-heder til Horten-kvinne

GRETHE ØSTERN: ..og Thorvald Stoltenberg under prisutdelingen i Oslo fredag. FOTO: NORGES RØDE KORS

GRETHE ØSTERN: ..og Thorvald Stoltenberg under prisutdelingen i Oslo fredag. FOTO: NORGES RØDE KORS

Artikkelen er over 10 år gammel

OSLO: Grethe Østern fra Horten har noe til felles med Kofi Annan og Jan Egeland: Norges Røde Kors' høyeste utmerkelse.

DEL

Grethe Østern fra Horten er tildelt Norges Røde Kors' Pris til Minne om Torstein Dale. Prisen er organisasjonens høyeste utmerkelse. Østern får prisen for sitt arbeid mot klasebomber og fikk prisen av Norges Røde Kors' president Thorvald Stoltenberg fredag.

– Grethe Østern tildeles prisen for sin mangeårige innsats for et internasjonalt forbud mot klaseammunisjon. Hun spilte en sentral rolle i arbeidet med å overbevise myndigheter og befolkningen generelt om den presserende humanitære nødvendigheten av det forbudet som over 100 stater forpliktet seg til å støtte under de diplomatiske forhandlingene i Dublin i mai 2008, opplyser Røde Kors i en pressemelding.
Torstein Dale, hvis navn Norges Røde Kors' høyeste utmerkelse bærer videre, var president i organisasjonen fra 1966 til hans død i 1975. Prisen er en belønning for betydelig personlig innsats i humanitært og/eller sosialt arbeid nasjonalt eller internasjonalt i samsvar med Røde Kors' grunnideer.

Tidligere prisvinnere er blant andre Brita Paus, stifter av Fransiskushjelpen (1980), Jan Egeland (1983), Prof. Leo Eitinger, for hans arbeid med virkninger på ofre etter krig (1984), Wanda Heger, for innsats for norske fanger i Tyskland under krigen (1985), daværende utenriksminister Thorvald Stoltenberg (1991), og Kofi og Nane Annan (2002).
Røde Kors' utmerkelse ble i går også delt ut til tre andre personer.
Willy Danielsen for hans omsorgsarbeid for rusmisbrukere, bostedsløse og andre i Oslos gatemiljø gjennom mer enn 25 år.
Bettina Sandgathe Husebø og Stein Husebøfor sitt arbeid for å bedre situasjonen for alvorlig syke og døende. Deres praksis og forsking innen Hospice og Palliative-medisin setter søkelyset på og videreutvikle medisinsk behandling av denne pasientgruppen på en menneskeverdig måte, ifølge pressemeldingen fra Norges Røde Kors.

Artikkeltags