Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen utsetter store deler av trinn fire: - Pandemien ikke over ennå

Regjeringen har utsatt de planlagte lettelsene i trinn fire i gjenåpningsplanen til alle voksne er beskyttes. Men det er to unntak.

(Nettavisen)

Hør FHIs vurdering av tiden fremover:

Helse- og omsorgsminister Bent Høie forteller på fredagens pressekonferanse at de fremskynder avgjørelsen om man skal vaksinere 16- og 17-åringer til denne måneden. FHI skal også vurdere om man skal vaksinere barn ned til 12-årsalderen.

- Som vi har lært i denne pandemien; det er ikke viktgst å sette raskest i gang, men å få med alle over målstreken, sier Høie.

Les også: Alle voksne fullvaksinert innen midten av september med ekstra Moderna-doser

Han forteller også at man kan sette i gang med trinn 4 av gjenåpningen etter at alle voksne er beskyttet. Dermed lytter de til FHI og Helsedirektoratet, som anbefalte å utsette store deler av det siste trinnet.

Høie legger til at det er data og ikke datoer som avgjør når trinn fire kan innføres.

– Men det mest sannsynlige tidspunktet er om cirka tre uker fra i dag, sier han på spørsmål fra TV 2. Så kommer helseministeren med en klar advarsel:

– Pandemien er ikke over ennå. Det kan oppstå mutasjoner som gir mer alvorlig sykdom, sier Høie.

Unntak

Regjeringens håp er at det skal være mulig å leve normalt – uten avstandskrav og andre begrensninger innenlands – når alle voksne har hatt mulighet til å få to doser.

Tidligere var det anslått at dette kunne skje mot slutten av september, men fredag kom nyheten om at Norge får én million flere Moderna-doser. Statsminister Erna Solberg sa fredag til VG at dette vil innebære at gjenåpningen framskyndes med to uker.

Det vil også bli unntak for avstandskravet i høyere utdanning fra og med starten på neste semester, forteller Høie. Øvrige skoler anbefales å starte på grønt nivå.

– Det betyr at studenter endelig kan møtes i klasserom og sitte skulder til skulder i forelesninger, sier helseministeren videre.

Trinn 4 i gjenåpningsplanen utsettes, men regjeringen gjør nå to unntak:

* Fra førstkommende søndag får personer med opptak til PHD-utdanning ved en norsk utdanningsinstitusjon mulighet til å reise inn i landet igjen, med samme innreisekrav som andre som reiser inn fra tredjeland.

* I tillegg fjernes nå avstandskravet for studentene. Dermed må de ikke lenger sitte minst én meter fra hverandre når skoleåret starter. Øvrige skoler anbefales å starte på grønt nivå.

Barn og unge slipper karantene

Så oppfordrer Høie alle til å laste ned «Smittestopp»-appen for å hjelpe kommunene med smittesporing. Deretter oppfordrer han alle til å takke ja til vaksinedosene, også de som har sagt nei tidligere.

– Noen vil bli alvorlig syke, og noen vil dø av covid-19 selv når vi er ferdige med vaksineringen. Men vi kommer ikke til å holde på restriksjoner innenlands for å redusere denne risikoen. Folkehelse handler om mer enn bare beskyttelse mot sykdom, det handler også om frihet til å leve det livet man ønsker, sier helseministeren videre.

Han sier smittetallene går opp og at man ser starten på en fjerde bølge, men understreker at denne er mindre alvorlig enn tidligere bølger. De fleste smittede har få eller lite symptomer, og sykehusinnleggelsene ligger på et lavt nivå.

Samtidig sier Høie at kommuner kan bli nødt til å innføre lokale tiltak når det kommer lokale innbrudd. Og han understreker at pandemien ennå ikke er over.

– Tiden etter gjenåpningen kaller vi normal hverdag med økt beredskap. Norge ligger an til å ha en av de beste vaksinedekningene i verden, men i andre land er færre vaksinert, enten fordi de ikke har tilgang på vaksine, eller fordi folk ikke ønsker å ta vaksine, sier Høie.

Forventer økning av innleggelser og dødsfall

Helsedirektør Bjørn Guldvog bekrefter at barn og unge fra 16. august slipper karantene om de er nærkontakter. Forutsetningen er at de testes jevnlig.

Deretter oppfordrer han til å hindre klemming og håndhilsing så fremt det lar seg gjøre.

- Det å ha fysisk nærkontakt i situasjoner hvor man kan unngå det, er også viktig, sier Guldvog.

Fullvaksinerte slipper smittekarantene, mens personer med én dose kan teste seg for å slippe karantene.

Antall koronainnleggelser har økt den siste tiden, fra under 20 pasienter gjennom store deler av sommeren, til over 30 de siste dagene.

– Selv om innleggelser i intensivavdelingene og dødsfall ikke følger smittestigningen like tett som i tidligere bølger, venter vi en økning i tiden framover, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

FHI tror derimot ikke folk blir like syke som tidligere, men estimerer antall innleggelser til å bli opp mot 200, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI til VG.

På dette tidspunktet i fjor tok smitten seg opp etter sommerferien, og den steg utover høsten. FHI tror ikke dette vil skje nå.

– Men det forutsetter at vaksinasjonen fortsetter raskt framover og enda raskere i ukene som kommer, i tillegg til at målrettede tiltak settes inn, sier hun.

Over 70 prosent av befolkningen har fått minst én vaksinedose, og vaksinasjonen er ventet å ta seg kraftig opp fremover.

– De fleste er vaksinert med Pfizer fordi man har hatt mest av denne. Nå får Norge ekstra doser med Moderna, og derfor vil mange som fikk Pfizer som første dose, nå få tilbud om Moderna som andre dose, sier Stoltenberg.

- Fortsatt beredskap

FHI og Helsedirektoratet frykter en ny smittebølge, skriver de i en vurdering fredag. Der anbefalte de regjeringen å åpne universiteter og høgskoler for normal drift og skoler på grønt nivå fra semesterstart, men utsette resten av trinn fire.

– Landet kan være i begynnelsen av en fjerde bølge med økende smittetall. Dersom hele trinn fire gjennomføres nå, kan det ventes ytterligere smittespredning og risikoen for at man på nytt må innføre nye nasjonale tiltak øker. En epidemi ute av kontroll kan gi betydelig sykdomsbyrde ettersom det fortsatt er en del uvaksinerte middelaldrende, eldre og syke, og vaksinasjon ikke beskytter 100 prosent mot alvorlig sykdom, skriver de.

Helsedirektoratet anbefaler videre at det ikke gjøres lettelser i innreiserestriksjoner nå.

– Vi bør fortsatt ha beredskap for å håndtere et verstefallscenario. Det er vanskeligere å bygge beredskapen opp enn ned, skriver FHI og Helsedirektoratet.

Ifølge NRK vil det også snart bli slutt på karantene for nærkontakter.

To uker fremskyndelse

Det blir nå sendt ut så mange vaksinedoser at det er tilstrekkelig til å få gitt alle tilbud om andre vaksinedose innen 5. september, opplyser FHI til VG.

Det eneste som må til for at det skal skje, er at kommunene får kalt inn folk og klarer å sette vaksinene, sier Bukholm til avisa.

– Det er også viktig at de passer på at man ikke får for kort doseintervall, så man må sørge for at det er minimum fire uker, sier han.

Framrykket skjer fordi det tidligere samme dag ble klart at Norge får én million doser ekstra av Moderna-vaksinen, etter at Polen ikke lenger hadde behov for dosene.

Det fører til at man raskere kan komme i gang med den siste delen av gjenåpninsplanen.

– Det betyr at den fremskyndes med to uker, bekreftet statsminister Erna Solberg til VG.