Brannen på Revac slukket etter flere dager

Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Veier i området måtte sperres og beboere i nærheten evakueres da det igjen brøt ut brann på Revac-anlegget i Re søndag. Til sammen herjet brannen i over to døgn, før brannvesenet fikk slukket den tirsdag ettermiddag.

DEL

I bunn av saken finner du siste nytt!

Klokken 07.00 søndag fikk Vestfold-politiet melding om røykutvikling i gjenvinningsbedriften Revac på Linnestad i Re.

Alle nødetatene rykket ut til bedriften som holder til i Haukeveien.

Brannen oppsto i en avdelig der det lagres gamle TV- og vaskemaskiner. Det var aldri fare for spredning.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto:

Brant i timer - og dager

Politi og brannvesen på stedet meldte om at det var snakk om en stor brann, med en røykutvikling som kunne vare i mange timer. Timer skulle vise seg å bli dager, og først mandag kunne brannvesenet melde at de hadde fått kontroll på brannen.

Tre arbeidere som var på stedet søndag fikk i seg røyk og ble tatt hånd om av helsepersonell og kjørt til legevakt.

(Saken fortsetter under bildet)

Røyken har lagt seg i hele dalen langs Bispeveien.

Røyken har lagt seg i hele dalen langs Bispeveien. Foto:

Farlig røyk

En del av røykutviklingen kom av brannvesenets iherdige forsøk på å slukke brannen. På grunn av røykutviklingen ba brannvesenet om at alle vinduer og dører holdes lukket i området. Varmepumper og lignende måtte skrus av.

(Saken fortsetter under bildene)

Foto:

Foto:

– Røyken som utvikles fra de oppkvernede elektronikkproduktene er giftig, som all annen brannrøyk, meldte Vestfold Interkommunale Brannvesen på Facebook.

Evakueringssenter

Røykutviklingen som la seg nord for brannstedet var så kraftig at politiet oppfordret beboere om å evakuere eiendommene sine, og det ble opprettet et evakueringssenter på Helsehuset på Revetal. For å forsikre seg om at alle som burde evakueres ble det, kjørte politiet fra eiendom til eiendom for å be beboere reise andre steder.

Saken fortsetter under bildet)

Foto:

Massiv slokkeinnsats

– Gitt omfanget av brannen er rundt 20 brannbiler med mannskaper på stedet eller på vei. Vi får bistand av to stasjoner i Sandefjord brann og redning, fra Larvik brann og redning samt fra Drammensregionens brannvesen. Det pågår en massiv slokkeinnsats, sa vakthavende brannsjef Einar Flogeland søndag ettermiddag.

Klokken 12.30 brant det fortsatt inne i bygget.

– Vi slokker fra liften der det har brent igjennom taket, ellers går det i innvendig røykdykkerinnsats. Dette er tungt og krevende, men mannskapene fra fire brannvesen gjør en utmerket jobb i sommervarmen, sa Flogeland.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto:

Vanskelig å komme til

Han fortalte at taket på bygget er av betong, noe som gjorde det ugjennomtrengelig. Dette gjorde slukkearbeidet vanskeligere. Som om ikke det var nok, dreiet vinden i løpet av søndagen:

– Vi må flytte til sektor 6, området der brannmannskapene bytter flaskesett med luft som de bruker i innsatsen. De 2100 literne med trykkluft i flaskesetene forbruker en røykdykker i løpet av 20.minutter. Sektor 6 benyttes også som hvilested for brannmannskapene hvor de får i seg nødvendig væske før turen igjen går inn i hallen, sa Flogeland.

Brannvesenet vurderte om innholdet i hallen skal dras ut på plassen utenfor slik at de får vendt massene og komme til med slukkevann.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto:

Ikke første gang

Revac gjenvinner materiale fra en lang rekke elektriske og elektroniske apparater, og er blant de største bedriftene innen behandling av EE-avfall i Norge.

Bedriften har opplevd brann tidligere. Da brant det i en plasthaug på godt over 1000 tonn i juli 2014.

– Vil brenne natten gjennom

Søndag kveld meldte Vestfold Interkommunale Brannvesen på sine Facebook-sider at brannen fortsatt ikke var slukket.

– Vi regner med at det vil brenne gjennom natten, sa vakthavende brannsjef Einar Flogeland.

Han fortalte søndag kveld at brannen var vanskelig å slukke fordi bygget det brenner i, er så ustabilt at det kunne rase sammen. Derfor kom mannskapene heller ikke langt nok inn til de brennende massene, slik at de fikk dratt dem ut av bygget og endevendt dem - noe som ville gjort slukkingen lettere.

I tillegg til over 60 brannmannskaper har deltok også Sivilforsvaret i den iherdige innsatsen for å slukke brannen.

Fant slukkevann i bekk

Underveis i slukkearbeidet, ble det oppdaget at giftig slukkevann hadde lekket ut:

– Det er Revacs personell som har hatt ansvaret for å sørge for at alle utløp ble stengt. Fem, seks ganger i løpet av slokkinnsatsen har vi bedt dem kontrollere og sjekke. Ved 18-tiden oppdaget man at det luktet slokkevann i en bekk som renner fra Revac og ut i Bjunebekken. Nå rett etter kl.19, melder Revacs representant at de fikk dratt til ventilen enda mer. Så nå skal det være stengt, sa Flogland.

Det ble også gjort tiltak i bekken med innsats fra Fylkesmannens miljøvernavdeling, miljørettet helsevern i Re kommune, brannvesenet og entreprenør Wike.

Brenner fortsatt

Mandag morgen meldte brannvesenet at det fortsatt brant hos Revac:

– Fortsatt brenner det i lommer inne i hallen. Gjennom natten har 8 brannmannskaper og to lifter vært i gang med slokking. Vi har jobbet med å komme til på steder der det fortsatt brenner. I tillegg har vi satt opp en vannkanon på taket. Røykutviklingen varierer i omfang, fra lite til litt mer igjen. Slik har det vært gjennom natten, sa utrykningsleder Stener Knem.

I tillegg til selve brannen, ble også også lekkasjen av slokkevann til bekken opp tett:

– Det har vært kontinuerlig oppfølging av situasjon med slokkevannet i bekken. Vedkommende som var vakt ved bekken kunne rapportere at lukten avtar. Han så også en bever som kom svømmende med en pinne i kjeften, avslutter Knem.

Evakuerer mandag morgen og stenger skole

– Politiet, i samråd med brannvesenet, valgte i løpet av natten å evakuere områder langs Bjuneveien og Linnestad i nærheten av Revac AS i Re kommune, skrev politiet i Sør-Øst i en pressemelding de sendte ut mandag morgen.

Det ble også besluttet at Linnestad barnehage holdt stengt mandag.

I morgentimene mandag meldte brannvesenet av situasjonen var den samme på brannstedet, og at ting neppe ville endre seg med det første.

– Det er derimot forventet at dette kan utvikle seg i løpet av dagen. Det kan forventes at hele eller deler av bygget vil kunne kollapse. Dette igjen kunne føre til at brannen blusser opp og at man får økt røykutvikling fra stedet, opplyste politiet.

– Nå har vi kontroll

I 12-tiden mandag opplyste brannvesenet at de følte de hadde kontroll på brannen. Jobben var imidlertid langt ifra ferdig:

– Brannmessig er det lett røyk i området. Det ulmer fortsatt i den store haugen med oppmalte hvitevarer. Vi har en lift på hver side av bygget, den ene slokker for øyeblikket den andre står klar i beredskap. Videre har vi et slangeutlegg med en vannkanon som står å pøser rundt 1000 liter i minuttet med vann på haugen hvor det ulmer. Fem brannmannskaper er i innsats, fortalte innsatsleder Andrew Wright.

Det var fortsatt fare for at bygget som huset brannen, kunne rase sammen.

– Om takelement av betong skulle falle ned i haugen hvor det ulmer kan vi få en ny situasjon. Vi tror ikke det vil skje, men kan ikke utelukke det, sa Wright.

Det meldes også om bedrede forhold i den nevnte bekken.

Rev bygget – men er fortsatt ikke ferdige

Natt til tirsdag gikk brannvesenet i gang med å rive den brannherjede bygningen. Klokken 08 tirsdag morgen hadde brannvesenet ennå ikke kommet langt nok inn i bygget til at de fikk tak i de ulmende massene. De ligger dermed fortsatt inne i bygget tirsdag formiddag.

Tirsdag formiddag melder politiet i Sør-Øst politidistrikt at evakueringen av beboere og virksomheter i Linnestad opprettholdes:

– Nå skal rester av de massene som har brent dras ut fra bygningen og fraktes bort fra branntomten. Dette kan medføre noe røykutvikling. Basert på helsefaglige råd opprettholder politiet evakueringen inntil brannvesenet har kontroll på disse massene, melder politiet.

Offisielt slukket

Tirsdag kveld melder brannvesenet at brannen offisielt er slukket:

- Hjullasteren henter nå ut restene av haugen og vender på massen. Den var anslagvis på 80-100 tonn med oppmalte vaskemaskiner og elektronikk ved brannstart søndag morgen. Haugen er våt tvers igjennom og det ryker ingen ting når han graver i haugen. Da kan vi endelig si at Revacbrannen er offisielt slokt, sier innsatsleder Wright.

I samme åndedrag informerer brannvesenet om at evakueringen for beboere og bedrifter i området nå er opphevet.

Sakene om den forrige Revac-brannen finner du i link under:

Saken blir oppdatert.

LES OGSÅ:Brann i metallhaug hos Revac

LES OGSÅ:Revac-sjefene tapte ankesak, må i fengsel

Artikkeltags