tom.arild.dahlgjengangeren.no
Lørdag lanserer hortensforlaget Publicom og lederen KOF-utvalget (kultur, oppvekst og familie) i Horten, Are Karlsen (Ap) den nye boken "Foreldrelappen". Det er en håndbok i barneoppdragelse og det å være forelder, med 12 gode råd og "trafikkregler" allerede på støvomslaget for hva man gjør for å få veloppdragne barn.
Reglene er utprøvd og testet, blant annet på Are Karlsens tre barn, Jesper (2 1/2), Ronja (5 1/2) og Ludvik (8 1/2).

– Pappa er flink Han gjør som det står i boka, sier barneflokkens eneste lesekyndige, Ludvik, etter at han har sjekket rådene som Karlsen og hans medforfatter Jørn Isaksen har satt opp som foreldrenes "12 bud".
– Det er hyggelig å høre at barna er fornøyde, men det er mer spennende å høre hvordan de voksne vil bruke og oppleve boken. Og om de mener at vi som fagfolk har fått fram budskapet om barneoppdragelse, uten å fordype oss i faguttrykk, sier Are Karlsen.

Han innrømmer at det var en utfordring å ta akademikerkunnskapen ned på et bakkenivå. Samt at det var greit å ha som utgangspunkt at ikke det er mulig å gi foreldrene et sett med fasitsvar.
– Alle foreldre og barn er unike og spesielle. Derfor går det ikke å ha ett sett med allmenngyldige regler, en sjekkliste for alle. "Foreldrelappen" kan ikke pugges bokstavelig som "Opplæring til førerprøven".
– Vi må ta hensyn til individet og situasjonen, og være klar over at en del ting fungerer bedre enn andre i enkelte situasjoner. Og at det andre ganger er annet som er bedre, sier Are Karlsen.

Lokalpolitikeren og seksjonssjefen for fagutvikling i BUFetat – Barne-, ungdoms og familieetaten – i Vestfold fylkeskommune vet hva han snakker om i og med at han jobber med dette det meste av tiden, i arbeid og som politiker.
Og i tillegg har tre barn å oppdra sammen med sin kone.

– Det enkle er best. Fokuser på det gode og fine barna gjør og tenk positivt. Ikke kjeft på barna hele tiden, men være bestemt og korrigerende når det er nødvendig. Det er best for både deg og barna.
– Det må være en struktur og konsekvens i oppdragelsen. Barna må få beskjed når de gjør noe galt og hvorfor det er galt. Og du som forelder må følge den samme linjen hele tiden. Ikke gjør barna usikre med å skifte mening, sier Are Karlsen og understreker at barn og oppdragelse ikke kommer med noen garanti.

– Det holder med å gjøre sitt beste, forklare og snakke med barna. Det er bedre enn å kjefte og smelle, sier han.
Publicom og forlagssjef Torgeir Lorentzen er nok enig med sin forfatterdebutant der, men er også fast bestemte på at man får oppskriften på god barneoppdragelse gjennom "Forelderelappen"-boken. Derfor slippes den ut i et så stort førsteopplag som 4.000, hvilket er rekordmye for en slik bok.
– Ja, men barneoppdragelse angår mange, sier Are Karlsen som også håper på en faglig diskusjon om temaet etter lørdagens utgivelse.