Gå til sidens hovedinnhold

Øyeblikket - 7 år senere

Artikkelen er over 12 år gammel

HORTEN: Ørn Horten skulle nok gjerne ha påkalt æresborger Helge Fjeld for å gjenskape magiske øyeblikk når Vålerenga gjester Lystlunden lørdag.

Og Fjeld (44) vil også være på plass. Tribuneplass. Snaut 7 år etter han var landets mest omtalte mann - keeperen som fem minutter på overtid reddet Ørns 1. divisjonsplass ved å senke Kjetil Rekdals Vålerenga med et hodestøt. Vil han selv holde plassen sin om de brune trenger en scoring i sluttminuttene lørdag?
– Jeg skal nok bli sittende. Men kan hende det kommer til å krible litt. Sånn er det vel alltid for fotballspillere som har lagt opp. Det kommer vel sikkert til å krible i beina hver eneste vår til jeg blir 80 år gammel, sier den tidligere keeperen med 367 kamper i Ørn-trøya.

Idrettshverdagen har endret seg for æresborgeren siden hans mye omtalte scoring 28. oktober 2001. Men fotballen har fortsatt et fast grep med ti fingrer på Helge Fjeld.
– Fotballen er en stor del av livet mitt. Jeg har alltid likt å konkurrere. Og særlig i en gruppe som har et felles mål. I tillegg har fotballen vært et fristed ved siden av en krevende jobb, sier Fjeld, som nå roer fotballabstinensene tre ganger i uka som hovedtrener for Åsgårdstrand. Og Ørn-supporter, naturligvis.
– Det hadde vært utrolig gøy om Ørn klarte å lage en jevn kamp mot Vålerenga lørdag. Cupen er jo de små lagenes sjanse til å lage overskrifter, sier den tidligere keeperkjempen som selv vet alt om overskrifter. To ganger har han vært med på å slå Vålerenga. Kun en gang har han tapt.
– Jeg husker godt 1-0-seieren i cupkampen i 1984. Håkon Preus scoret tidlig, og etter det var det faktisk en jevn kamp der vi hadde de største målsjansene mot slutten. Det jeg husker aller best er hvordan Børre Hofsøy spilte skjorta av Vidar Davidsen på midtbanen, mimrer Fjeld. Han var den gang 20 år gammel.

Først som 37-åring var han med å tape mot Oslo-laget, da et tappert Ørn-lag måtte tåle 2-3 på Ullevaal etter mål av Jørgen Jalland og Ronny Andersen. Men noen måneder etterpå fikk Fjeld sin mye omtalte revansje i Lystlunden.
– Bilder fra kampen rullet på distriktssendinger over hele landet. Og jeg ble faktisk oppringt og gratulert av min tidligere trener Arnfinn Ingjerd, som satt hjemme i stua på Ulsteinvik og så meg på skjermen, sier Fjeld om den magiske finalen av 2001-sesongen, som han selv omtaler som sin aller beste i løpet av sin lange karriere. En karriere som han avsluttet etter enda en abnorm serieavslutning mot Tollnes da Ørn reddet seg fra nedrykk også året etterpå.
Men Fjeld har opplevd mye på en fotballbane - blant annet å kaste ballen i eget nett i cupkamp mot Tjølling i 1986 - og vet da også hvordan det er å få negativ omtale.
– I idretten er det helter og syndebukker. Det er bare sånn det er, og kanskje særlig om du er fotballkeeper, sier Fjeld, som erfarte å gå fra den ende enden av skalaen til den andre i løpet av en uke i 1985.
– Jeg glemmer aldri bortekampen mot Jerv da jeg ble tatt av banen av trener Erik Børstad i pausen. Vi lå under 1-5 etter at jeg hadde hatt tre tabber. Tore Antonsen overtok i buret, og jeg så for meg en lang periode på tribunen. Men påfølgende uke kom klubbleder Tore Andersen innom meg på jobben på Jernvaren, og han sa at jeg allikevel skulle starte neste kamp mot Fredrikstad. Den kampen endte 1-1 og en av overskriftene var "Fjeld - FFK 1-1", humrer Fjeld, som naturligvis også godt husker sin debutkamp som 17-åring. Men 2-1-seieren mot Larvik Turn regnes derimot ikke som noen obligatorisk kamp, da den kun var arrangert av Norsk Tipping som hadde behov for kamper på kupongen om sommeren.

– Så den ordentlige debuten må vel regnes å komme mot Teie i 1983, minnes Fjeld, på tross av at han må innrømme at han spilte i bakrus.
– Ja, og det høres sikkert useriøst ut. Men fakta at det aldri var meningen at jeg skulle spille den kampen, men forbli i russedressen min hele 1. mai. Jeg ble derimot oppringt av Knut Løge rett før kampen, og måtte i all hast stille som reservekeeper. Og etter 20 minutter ble Tore Antonsen skadet på stillingen 1-1. Da ble jeg kasta ut i det. Alle spillerne visste at jeg kom fra russefeiring. Men vi vant da 5-1 til slutt, sier Fjeld.
Også i sin siste Ørn-kamp ble han hentet inn som nødløsning. Da mot Årdal i 2004. Det endte derimot med at han selv måtte ut, og 25 år yngre Tommy Haltbrekken ble satt inn.

Nå håper han at Ørns ungdommer kan ta klubben minst ett nivå opp i seriesystemet.
– Jeg har vært med på å spille på nest øverste nivå i to perioder med Ørn, og da er det litt trist å se kamper mot klubber som Svarstad. Jeg skulle gjerne sett klubben være på et stabilt 2. divisjonsnivå. Og dette er kanskje riktig nivå for klubben med tanke på ressurser. Det vil nok gå mange år før jeg får se Ørn i 1. divisjon igjen. Det er dessverre for mye som mangler på områder som økonomi og anlegg, sier Fjeld.

Han ser at Horten kommune i sitt jubileumsår har vanskelig for å øse ut penger til idrettsanlegg.
– Det er mange ting en kunne ønske seg. Når man ser på aktiviteten i Lystlunden så burde det vært rustet opp og anlagt to ordentlige kunstgressbaner her. Men den økonomiske realiteten er jo etterslep på skolebygg og annet, og det krever nødvendigvis harde prioriteringer, sier Fjeld om situasjonen i kommunen der han er en av 12 æresborgere. En utnevnelse han selv tror var et uttrykk for spontan glede.
– Ja, men det var veldig hyggelig. Selv om jeg ser at det er vanskelig å sammenlikne det jeg har gjort mot eksempelvis Olaf Tuftes meritter. Men på et lokalt plan så satte jo Vålerenga-kampen veldig mange hjerter i brann, så ut ifra det kan det kanskje forsvares. Jeg vet ikke, sier Fjeld.

Det jeg husker aller best er hvordan Børre Hofsøy spilte skjorta av Vidar Davidsen på midtbanen

Den økonomiske realiteten er jo etterslep på skolebygg og annet, og det krever nødvendigvis harde prioriteringer

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.