Nytt liv i lokal arbeidersang

GAMMELT MØTER NYTT: Alf Henriksen lytter til Samvirkelagets versjon av hans egen "Virvelstevet" og liker det han hører. Foto: Siv Elisabeth Limkjær

GAMMELT MØTER NYTT: Alf Henriksen lytter til Samvirkelagets versjon av hans egen "Virvelstevet" og liker det han hører. Foto: Siv Elisabeth Limkjær

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

HORTEN: I 1972 skrev Alf Henriksen teksten til sangen "Virvelstevet". Nå er låta gitt ut i ny versjon av gruppa Samvirkelaget.

DEL

Albumet "Musikk" kom ut i slutten av mai. Under presentasjonen av låt nummer seks "Virvelstevet" står følgende: "Der det synges allsang bør det synges revolusjonære arbeidersanger. Der det synges revolusjonære arbeidersanger bør det synges "Virvelstevet". Samvirkelaget har i hvert fall syngi denne så lenge vi kan huske, både i allsang og skaversjon. Låta er skrivi av Vestfolds store sønn Alf Henriksen og utgitt av bandet Frosk en gang i 1976."
Tekstforfatter og lokalpolitiker Alf Henriksen var ikke klar over at Samvirkelaget hadde blåst nytt liv i sangen.
– Det synes jeg er veldig hyggelig. Sangen har blitt mye brukt i politisk sammenheng siden jeg skrev den i 1972. Om jeg får noe penger for teksten er ikke så viktig, Det viktigste er at den blir spilt, sier Alf Henriksen.
Liker utgaven
Gjengangeren har med seg en mp3-versjon av låta som Henriksen får høre via mobiltelefon nede på Dypvannskaia. Det er lett å se at han liker versjonen den han følger takten med hele kroppen.
– Det er samme tekst og melodi. Bare litt mer instrumentering og moderne vri. Jeg synes det er en veldig fin utgave, sier Henriksen.
Mente å spørre
Musikken til "Virvelstevet" er skrevet av Tom Reksjø og ble laget i forbindelse med Stevet om Horten i 1972 og ble gitt ut på LP'en "Kråker i lufta" av gruppa Frosk i 1976.
– Det er alltid hyggelig dersom noe du lager får et liv i mer enn noen år. Jeg har ikke blitt spurt, men synes det er en god nyhet at låta er gitt ut på ny, sier Tom Reksjø.
Don Martin i Gatas Parlament og nå Samvirkelaget var ikke klar over at opphavsmennene ikke var spurt om lov til å bruke låta.
– Seriøst? Det holder ikke mål. Jeg var helt sikker på at noen hadde spurt Alf Henriksen og at han synes det var en god idé. Det var ikke bra, sier Don Martin.
Kul sang
Han blir lettet da han får høre at Henriksen likte deres versjon.
– "Virvelstevet" er godt kjent i flere organisasjoner på venstresiden og i arbeiderbevegelsen. I organisasjoner som SU og Rød ungdom synges sangen flittig fortsatt. Jeg, Aslak og Elling sang den på sommerleier. Det er en utrolig kul sang og er en del av vår felles kultur. Alf Henriksen er en feiende flott fyr. Jeg kjenner ham ikke personlig, men har lest det han har skrevet, forteller Don Martin.
Samvirkelaget består av medlemmene fra Gatas Parlament og Hoppalong Knut. De fikk mye medieoppmerksomhet etter at de navnga en politimann i forbindelse med at en person døde under en politiaksjon i Trondheim i fjor.
"Musikk" ligger for tiden på en 4. plass blant norske album på VG-lista og på 13. plass på topp 40 album på VG-lista. I forrige uke toppet albumet den norske albumlista.

Artikkeltags