Vil åpne Mellomøya og Østøya

ÅPNE: Eddy Robertsen ber ordføreren om hjelp til å åpne Vealøs, Mellomøya og Østøya for allmennheten. FOTO: JAN BROMS

ÅPNE: Eddy Robertsen ber ordføreren om hjelp til å åpne Vealøs, Mellomøya og Østøya for allmennheten. FOTO: JAN BROMS

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Horten må sikre allmennheten tilgang til Østøya og Mellomøya.

DEL

Det mener Venstre, som i sakens anledning krever et svar fra ordfører Nils-Henning Hontvedt.

Del


– Vi er svært opptatt av demokratisk kontroll og innflytelse over lukkede fagmiljøer som Forsvaret, og vi i Venstre er meget bekymret, sier lokal Venstre-leder Eddy Robertsen.


– For Forsvaret er det bekvemmelig å slippe unna en omfattende og kostbar opprydding etter gamle miljøsynder. I stedet viser Forsvaret til et eget behov for fortsatt virksomhet, sier Eddy Robertsen.


– Og ved å vise til eget behov, så kan Forsvaret fortsette med å båndlegge for eksempel Mellomøya og Østøya. Det betyr også at Forsvaret holder allmennheten utenfor.


– Forsvarets bruk av Mellomøya, Østøya og Vealøs er av stor interesse for Hortens befolkning, påpeker Eddy Robertsen.


– Vi vet ikke hvor mye ammunisjon Forsvaret lagrer på øyene, og vi vet ikke hvor stort behovet er for Forsvaret til å fortsette med denne lagringen. Og vi vet slett ikke om lagringen er så omfattende at Forsvaret må nekte allmennheten tilgang til alt område på øyene, sier Eddy Robertsen.


– For Venstre er det et viktig prinsipp at Forsvaret som en statlig virksomhet tar seg råd til å rydde opp etter seg. Myndighetene setter store krav til private aktører i saker som dette. Da må vi, om mulig, være enda strengere med Forsvaret. Venstre står knallhardt på dette.


– Og vi kan slett ikke godta en situasjon der Forsvaret lener seg tilbake og krever fortsatt enerett på naturperler som Mellomøya og Østøya for å slippe unna en gjennomføring av en helt nødvendig opprydding. Venstre krever full åpenhet, ikke av forsvarshemmeligheter, men av begrunnelsen for og årsaken til at Forsvaret kan videreføre en 150 år gammel historie i Horten med enerett til flotte naturområder, sier Eddy Robertsen.


– I verneplanen for Karljohansvern heter det at Forsvaret de nærmeste årene fortsatt skal ha militær virksomhet på øyene, blant annet i forbindelse med de militære skolene. Forsvaret sier det er behov for lagring av ammunisjon. I tillegg ser vi en utvidelse av virksomheten, og en enda strengere bevoktning av områdene.

Dette på tross av at skolevirksomheten til Forsvaret stort sett har forlatt Horten. Spørsmålene er mange, og i kommunestyret 4. april ber vi ordføreren om svar, sier Eddy Robertsen.

Artikkeltags