Søndag formiddag var Tore Tvedt i Borreparken, sammen med en håndfull av sine tilhengere fra Vigrid.
– Du kan snakke med meg og gjerne ta bilde, men du får ikke ta bilde av de andre, sa han da Gjengangeren tok kontakt.Formålet med besøket var å gjennomføre norrøne, religiøse seremonier. Tore Tvedt bekjenner seg til Odin, Tor og Frøya som sine guder.
– En av de unge damene her er blitt initiert til «skiri», det vil si en dåpsseremoni. En annen ble viet til «volve», og en ung mann ble viet til «gode» - det vil si henholdsvis en kvinnelig og en mannlig prest, forklarer Tvedt.

– Flotteste stedet i Skandinavia

– Hvorfor gjør dere det her, ved Borrehaugene?
– Fordi dette er haugene som er omtalt i Heimskringla, og stedet der kongeætten kom i land. Dette er det flotteste stedet i hele Skandinavia. Hittil i sommer har jeg avholdt tre eller fire seremonier her. Tanken er at Borre skal bli vårt hovedsted for seremonier i framtiden.

Tvedt vet ikke helt hvor mange seremonier det kan bli snakk om å avholde i framtiden.
– Håpet mitt er at de nye som nå er innviet til volver og goder kan overta, og holde seremonier på egen hånd, slik at det blir et Vigrid etter meg, sier han. – Hvis vi får til to seremonier til i løpet av sommersesongen i år, er jeg godt fornøyd med det.

650 seremonier

– Hvor mange mennesker er det du har innviet på ulike måter?
– Vi fører ikke noen logg over det, men siden Vigrid startet har vi holdt noe over 650 seremonier for 450 til 500 mennesker. Noen er med på flere, forklarer Tvedt.

Organisasjonen Vigrid beskriver seg selv som et etnisk/religiøst fellesskap som vil utvikle et nordisk samfunn basert på nordisk religion og nordiske verdi- og kulturnormer. De hevder selv at de ikke holder politiske møter, men tar på sine egne hjemmesider til orde for å starte et nytt politisk parti, basert på ideene til Nasjonal Samling. Vidkun Quisling og Adolf Hitler framholdes som sin tids store helter.

 

Tanken er at Borre skal bli vårt hovedsted for seremonier i framtiden

Tore Tvedt 

– Internasjonal, nordisk rasist

Tore Tvedt er også en av svært få som er dømt etter rasismeparagrafen, etter et utspill i VG for noen år siden, der han omtalte jøder som « ... ikke mennesker, men parasitter som skal renskes ut.»

Høyesterett ila ham en straff på 45 dagers betinget fengsel for disse uttalelsene.
– Men det er ikke riktig at vi er rasister, sier Tvedt. – Det er en medieskapt myte. Hadde du presentert meg for en ektemann som var neger, ville ikke det vært et problem for meg. Det er når innvandrerne kommer og overtar landet vårt at vi har et problem. Jeg ser på det som etnisk rensing. Et folkemord, sier mannen som for ikke lenge siden erklærte at han nektet å ta avstand fra Anders Behring Breivik, da han ble innkalt som vitne av forsvarerne i 22. juli-rettssaken.


– Du deler synspunkter med Anders Behring Breivik, altså?
– Ja, selvfølgelig! Jeg er ikke nasjonalist, som pressen påstår. Jeg er internasjonal, nordisk rasist.

LES OGSÅ: Borreparken og Midgard er kommunens største turistattraksjon

Tror ingen kan nekte dem

– Skjønner du at det provoserer?
– Nei, det fatter jeg ikke. At du ikke lar deg provosere av massevoldtektene som foregår i Oslo, forstår jeg heller ikke. Dere har laget en krig!
- Har vi?
- Ja. Du også. Du jobber selv for et folkemordregime, og er dermed med på det.

LES OGSÅ: - Vigrid er ikke velkomne

Vigrid-lederen mener at bare etniske nordmenn har rett til å være i landet.
– Gjennom hevd og ætterett, sier han.
– Har dere spurt om tillatelse til å avholde seremonier her?
– Nei, men jeg kan vanskelig se at noen kan nekte oss det. Dette er et offentlig sted, og vi rydder alltid opp etter oss. Ingen kan se at vi har vært her, sier Vigrid-lederen.

– Tror du at du er velkommen?
– Ja, det tror jeg. Som bærer av gammel nordisk kultur og religion er jeg overbevist om at alle ekte nordmenn som bryr seg om landet sitt, ønsker meg velkommen hit, sier Tore Tvedt.