Viggo levde som munk i fire år

LÆRER OPPMERKSOMHET: Viggo Johansen holder kurs i mindfulness – eller oppmerksomt nærvær. Kursene fylles opp hver måned. alle FOTO: Anette Karlsen / NTB scanpix

LÆRER OPPMERKSOMHET: Viggo Johansen holder kurs i mindfulness – eller oppmerksomt nærvær. Kursene fylles opp hver måned. alle FOTO: Anette Karlsen / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Hortensmannen Viggo Johansen levde som munk i Nepal og India. Nå lærer han nordmenn å være til stede i egne liv.

DEL

– Hvordan gikk det? Klarte dere å holde oppmerksomheten på pusten deres? Eller vandret den avgårde?


Viggo Johansen har akkurat ringt i bjellen som forteller at den ti minutter lange seansen med meditasjon er over, og nå vil han vite hvordan det har gått med de ferske elevene. En av kursdeltakerne forteller at det var vanskelig å samle tankene. En annen må innrømme at hun nesten sovnet, og en tredje lurer på hvorfor hun ble så skjelven i beina av å sitte stille på en stol med lukkede øyne i ti minutter.

Uro i livet

Meditasjonsnovisene er på kurs i mindfulness på Skøyen i Oslo. De siste årene har stadig flere blitt interessert i dette, forteller kursholder Viggo Johansen.


– Vi holder innføringskurs i mindfulness en gang i måneden, og de siste årene har vi merket at pågangen blir stadig større. På det første kurset jeg holdt for to år siden, var det bare fire deltakere. Nå er de fleste kursene fulltegnet. Det er mange som kjenner på en uro i livet sitt, sier Johansen.


Han beskriver mindfulness som trening i evnen til oppmerksomhet og tilstedeværelse.


– Oppmerksomhetsmuskelen kan trenes opp på samme måte som man trener resten av kroppen på et helsestudio. Hvis du setter av ti minutter til mental trening hver dag, vil du merke stor effekt, lover Johansen.


Treningen foregår først og fremst gjennom meditasjon – enten ved å fokusere på pust eller ved å gå gjennom kroppen del for del, såkalt kroppsscanning.

LES OGSÅ: Slank med tankekraft

Ble munk tilfeldig

Selv ble han introdusert til mindfulness ved en tilfeldighet. Han var på backpackertur i Nord-India som 20-åring og dumpet tilfeldigvis innom en kursrekke med Dalai Lama.
– Og noen måneder senere satt jeg der med munkekappe. Så det gjelder å være på vakt, sier han spøkefullt.

I tre og et halvt år pendlet han mellom India, Nepal og Norge på grunn av visumbegrensningene. Møtet med buddhismen hadde forandret livet til hortensmannen. Livet som buddhistmunk var tiltrekkende, og tiden i Asia gikk med til å studere og meditere. Selveste Dalai Lama ordinerte Johansen til buddhistmunk på begynnelsen av 90-tallet. Johansen tilbrakte fire år som munk i India og Nepal, og da han kom tilbake til Norge, studerte han filosofi på universitetet.

Alene i tre måneder

– De fire årene som munk var det hardeste og det beste jeg har vært med på. En gang satt jeg alene i en steinhytte i tre måneder og fokuserte på min egen pust. I løpet av årene som munk fant jeg min egen styrke, og jeg lærte meg å ikke være redd for tankene mine, forteller Johansen.


Man trenger imidlertid ikke å trekke i munkekappe for å bedrive mindfulness. Men trenger ikke engang å være religiøs.


– Det er en vitenskapelig metode. Det er ganske nytt i Norge, men i USA begynte de å bruke den på 70-tallet. Både psykologer og hjerneforskere bruker metoden, og det er gjort mange vitenskapelige undersøkelser som viser at det fungerer, sier Johansen.

LES OGSÅ: Skal gi ut bestselger

Stresse ned

Det er ulike grunner til at de 14 kursdeltakerne har funnet veien til Skøyen denne formiddagen. Noen har vært gjennom vanskelige ting i livet, andre er bare nysgjerrige. Mange forteller at de jobber for mye, og at de vil lære seg en teknikk for å stresse ned i hverdagen.


Rikke Schillinger og Monica Øien er henholdsvis daglig leder og medeier av Pilates Room i Oslo. De har praktisert mindfulness lenge, men er på kurs for å lære mer.
– I likhet med yoga og pilates handler dette om å være tilstede i øyeblikket, sier Øien, som også er programleder for Livsstilsguiden på Kanal 9.

Tenker på andre ting

Hun forteller at hun har meditert mye tidligere, men at hun sliter med å få tid til det i en travel hverdag.


– Og når jeg først setter meg ned for å meditere, er det vanskelig å tenke bare på pusten. Jeg blir sittende og tenke på andre ting, for eksempel alt jeg må få gjort og hva jeg har i kjøleskapet, sier hun.


Schillinger tror ikke det er tilfeldig at mange strømmer til kurs i mindfulness for tiden.
– Vi ser det hos oss også, at folk er veldig på søken. Det virker som om mange har et savn eller tomrom i livet sitt, sier hun.

Andre saker på Gjengangeren.no

– Beveren er en svær rotte

Se hva tollerne fant denne gangen

Eventyrlig kråkeslott til salgs

Slik kan det gå når strykejernet går ut på dato

Artikkeltags