Gå til sidens hovedinnhold

Varmer opp til grunnlovsjubileet

Artikkelen er over 9 år gammel

Borre Historielag har lagt opp til et rikholdig vårprogram. Startskuddet går allerede torsdag, med foredrag om Grunnlovsjubileet i 2014.

Det første møtet finner sted i kommunestyresalen på Rådhuset.
– Der er det sikkert ikke alle som har vært, sier nestleder Eli Kari Høihilder.


Historielaget har invitert prosjektleder Dag N. Kristoffersen til å holde et kåseri om det kommende grunnlovsjubileet i 2014, og arrangementet skjer i samarbeid med Horten kommune.


– Kristoffersen er prosjektleder for jubileumsmarkeringen, innsatt av Stortinget, forklarer leder i Borre historielag, Jon Brække.
– Det er meningen at kommuner og fylkeskommuner skal være aktivt med i markeringen av 200-årsjubileet, og her er Horten kommune en av dem som er først ute, føyer Høihilder til. – Arrangementet er åpent for alle og gratis.

Maner til ettertanke

Jubileet skal ha et framoverskuende perspektiv, heter det fra prosjektlederen.
– Det maner til ettertanke og bevisstgjøring om integrering, mener Brække.


– I dag lever vi i et flerkulturelt samfunn, men til tross for at vi lever i et av verdens beste demokratier, har vi fortsatt utfordringer. Vi er alle nordmenn, slår Brække fast. – Håpet er at det skal bli et jubileum for alle - både små og store.


Kristoffersen vil også kåsere om bakgrunnen for det dramatiske året 1814, da Hortens store sønn, Ole Rasmussen Apeness var med på Eidsvoll som representant for Unionspartiet.

Skipsbygging på agendaen

Den 28. februar legges det opp til et møte på Lokalhistorisk Senter, der Vervensgruppen skal fortelle om bokprosjektet «Skipsbygger’n på Horten».


– Og i mars legger vi opp en tur til Tønsberg for å se på byggingen av Oseberg-kopien, der Vidar Lund Iversen skal være turguide, sier Høihilder.


Det skal også være et møte i april der Sentrumskirkens 40-årige historie er temaet for kvelden. Det skjer naturlig nok i Sentrumskirken.
– Vi ser også veldig fram til møtet i mai, der vi skal på vandring etter skjulte fornminner på Langgrunn, legger Høihilder til.

Lt. Dons

Den aller største begivenheten går av stabelen den 1. juni. Da markeres 100-årsjubileet for den historiske flyturen da løytnant Hans Fleischer Dons fløy fra Borre i Horten, til Øra ved Fredrikstad og tilbake til Horten igjen.


– Det er egentlig ikke vårt arrangement, men vi kommer til å være hjertelig til stede, blant annet med kransnedlegging ved monumentet på Borre, sier Brække.


– Og så runder vi det hele av med olsokfeiring på Bruserød, den 29. juli, tradisjonen tro, sier Brække.

Kommentarer til denne saken