Gå til sidens hovedinnhold

Vandret blant glemte hortensere

Artikkelen er over 7 år gammel

Påsken er tid for lange tradisjoner, og slik tilfellet er på Borre, noen helt nye.

Sokneprest Carl-Ove Fæster, kantor Eli Rudland Næss, skuespiller Tone Ringen, kornettist Harald Linde-Nielsen og klokker Marie Bjørnstad sørget for høytidsgudstjeneste med dåp og nattverd i Borre kirke, påskedagen. Kirkens viktigste høytid er også en tid for tradisjoner, slik gudstjenesten i kirken bar vitne om.


En ny tradisjon
I samarbeid med Borre Historielag ble årets høytidelighet imidlertid avsluttet med en helt ny tradisjon, en vandring i hagen der de døde hviler.
– Vi syntes dette var en fin anledning for kirkegårdsvandring. Våren er en tid da mange søker til kirkegården, for stell av gravsteder etter vinteren, innledet Carl-Ove Fæster.
Ettersom årene går vil de aller fleste av oss ta plass i den evig voksende glemmeboken. Kirkegårdsvandringen på Borre er en måte å bringe fram noen av fortidens hortensere i lyset. I tidens ånd var den første kirkegårdsvandringen på Borre viet til to gravsteder sentralt for grunnlovsjubileet vårt; Skipsbygger Carl Petersen Paaske og familien Bonnevie.

En spesiell begravelse
Førstnevnte var født i København, men ble en sentral skikkelse da marinen ble lagt til Horten. Skipsbyggeren bodde på Apenes til sin død i 1850, og fikk en begravelse få kan matche.
– 200 skipsmenn viste Paaske den siste ære ved å bære han en halv mil, fra Apenes gård til Borre kirke. Det må ha vært litt av et syn, sa Fæster.

Kommentarer til denne saken