Det mener Unicef Norge og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV). Tirsdag besøkte de felleshagen sammen med 30 barn fra ferieklubben på Karljohansvern for å dyrke markens grøde.


– Mange barn gruer seg til sommerferien. Da forsvinner rutinene og vennene. Det kan gjøre en vanskelig situasjon enda verre, sier Kristin Oudmayer i Unicef Norge.
I Hortens felleshage utenfor Teknikerhuset fant organisasjonen et godt eksempel på et inkluderende lavterskeltilbud som kan hjelpe. Helt i tråd med bakgrunnen for besøket: Unicef Norges kampanje Feriesentralen. Den tar sikte på å formidle tips til inkluderende aktiviteter for barn.

Lite skal til

Tall Unicef Norge har fått tilgang til viser at det i Norge var 52.100 barn som mottok tiltak fra barnevernet i 2011, at 100.000 barn lever i fattigdom og at 450.000 barn vokser opp med en omsorgsperson som misbruker alkohol.
– Men det er lite som skal til for å gjøre en forskjell, sier Oudmayer.
– Det er det denne kampanjen handler om.

Løvetannbarn

Hun forteller at de i utgangspunktet bare ønsket å videreformidle statsråd Thorkildsens tips til aktiviteter via kampanjens nettsider. Men da barneministeren fikk høre om felleshagen i Horten via Unicef, tok hun like gjerne turen til Teknikerhuset.
– Tiltaket er veldig positivt. Jeg liker at man inkluderer barn i bruken av naturen, sånn at de kan være med å skape noe selv.
Videre skryter statsråden av kampanjen Unicef har satt i gang.
– De skriver om begrepet løvetannbarn som trenger gjennom asfalten uten hjelp, og poengterer at det er feil. Løvetannbarn trenger sollys. Det offentlige gir en viktig støtte, men alle barn trenger sollys. Det i form av voksne som ser dem. Kampanjen retter søkelyset på en viktig problemstilling, sier Thorkildsen.

LES OGSÅ: Teknikerforeningen vil dele hagen sin
 

Grønne fingre

Å gjøre hagearbeid er gøy for både voksne og barn, mener barneministeren. Det kunne barna fra ferieklubben skrive under på tirsdag. Mille Synnøve Mikkelsen (10) var en av de som fikk prøve sine grønne fingre.
– Jeg har plantet urter i et bildekk og sådd salat i en aviskrukke, sier hun stolt.
Jennifer McConachie er overveldet over responsen felleshagen har fått den siste tiden. Hun er initiativtaker bak felleshagen, i samarbeid med Teknikerhuset.
– Det er veldig festlig. Det går liksom ikke an å få mer respons enn dette, ler McConachie, mens hun hjelper barn og unge med å lage en tipi av pinner. Den skal gjøre det lettere å gro forskjellige planter, forklarer hun til barna.
 

"Den ene"

Kampanjen Feriesentralen er en del av prosjektet “Den ene”. Gjennom prosjektet ønsker Unicef Norge å belyse viktigheten av å se og inkludere barn som strever i hverdagen.
I Feriesentralens ånd ber Gjengangeren barneministeren dele sine tips til enkle, inkluderende aktiviteter for barn.
– Fra egen oppvekst vil jeg absolutt anbefale overnattingstur i telt. Å få lov til det var en stor opplevelse. Det er det fortsatt, men kanskje enda større for barn i dag.
Unicefs Oudmayer deler også et tips med Gjengangeren. Et hun har gjennomført med sine barn og deres venner, til stor suksess.
– Arranger utekino. Det er enkelt, og behøver ikke koste mer enn en popkornpose.