Fire kvelder i uken samler mange damer og noen få herrer seg i skolegården på Holtan ungdomsskole. Utgangspunktet for dagens tur.
– Nå har vi holdt på i to uker. Dette går framover i dobbelt forstand. Vi merker at formen blir bedre, forteller Irene Rønningen.Initiativtaker var Lena Woirinen. Hun hentet ideen i Moss, og fraktet den over fjorden til Horten.
– Dette er et helt gratis lavterskeltilbud for alle som vil komme seg ut av TV-stolen, sier Lena Woirinen til Gjengangeren.

Vi besøkte gjengen tirsdag kveld. Værgudene var med på laget denne kvelden. 13 plussgrader og vindstille. Optimale forhold for trimmere. Bar asfalt og på alle måter supert føre for en tur på beina.
– Når vi møter opp, bestemmer vi oss for hvor vi skal gå. Foreløpig må vi holde oss på veien. Men utover våren skal vi ut i skog og mark, sier Irene Rønningen.
– Det blir gjerne til at vi samler oss i mindre grupper alt etter som hvor fort den enkelte ønsker å gå. Etter cirka en time er vi tilbake på Holtan ungdomsskole. Det betyr fire timer med trening i uka.

– Hvem kan være med?
– Alle. Vi oppfordrer så mange som mulig til å stille opp, både kvinner og menn. Du kan møte opp så mange ganger i uken som du selv ønsker. Vi stiller ingen krav. Her gjelder det å komme seg ut når du har tid og anledning. Vi prater og hygger oss, og en time går raskt unna, forteller Irene Rønningen.

– Dette er sunt for kroppen. Og i løpet av noen uker går av oss flere kilo. Du må gjerne skrive at jeg har gått ned en klesstørrelse allerede. Ta også med at menn er minst like feite som kvinner. Vi tar imot alle, sier Inger Lise Loddengaard.

Tirsdag hadde Eva Alexandersen bursdag, slett ingen hindring for å møte opp til en treningstur.
– Nei, feiringen tar jeg siden. Dette kan jeg ikke gå glipp av, sier Eva Alexandersen. Fortsatt bare 29, skal vi tro en av de andre damene i gjengen.

Under en lyktestolpe ble det sunget bursdagssangen. Tjukkasgjengen tar vare på hverandre.
– Vi er en gjeng som liker å være sosiale, men som samtidig er i ræva form. Det siste kan vi faktisk gjøre noe med, sier Lena Woirinen.

– Få med en venn, uvenn, kollega, nabo, familie, kjente og ukjente ut på tur. Du trenger ikke en gang å være tjukk for å bli med på tur, sier Lena Woirinen.
Bare siden nyttår er det etablert 106 Tjukkasgjenger rundt om i Norge. Det betyr over 7.000 mennesker i alle aldre som ønsker å gjøre noe positivt for egen form.

– Ingen blir sure om vi skriver tjukkasgjengen?
– Nei, tvert om. Selv om du er tynn som en hoggorm, er du velkommen i tjukkasgjengen, sier Lena Woirinen.
Også rundt om i Europa blir det nå dannet tjukkasgjenger. Sverige, Danmark, Frankrike, Spania, helles og Tyrkia er med. Navne på gjengen varierer selvsagt ettersom hvilket land du er i. Hos våre naboer i sør heter for eksempel gjengen «Damenes flæskegruppe».