– Julen 2012 ønsket datteren min Olivia seg apekatten Matilda. Vi skjønte ikke helt hvem Matilda var, men etter en stund fant vi ut at hun var kosedyret til grisen Olivia fra barne-tv. Den var umulig å kjøpe. Jeg satte meg derfor ned med et bilde av Olivias lille drøm, tegnet den ned på et ark, og sydde den. Møtet mellom Olivia på tre år og Matilda ble magisk, forteller Lene Noss Ditmansen.

– Matilda ble vist fram til gode venner en kveld, og etter litt drodling rundt bordet, kom ideen om å lage figurer ut av barnas fantasitegninger. Kanskje kunne jeg til og med skaffe meg et levebrød av dette?
 

Støtte fra Innovasjon Norge

– Jeg fikk noen barnetegninger av sønnen til noen venner. For meg var det viktig å ta gutten på alvor gjennom å respektere hans ide og fantasifulle strek. Etter prøving, feiling, en god porsjon hodebry og mange timers arbeid, ble figurene virkelige. Og her startet eventyret, med drømmen om Matilda, nål og tråd, og barns magiske fantasi, sier Lene Noss Ditmansen.

Gjennom Start Vestfold fikk hun møte Innovasjon Norge. Søknaden om midler til å starte opp en ny bedrift ble godkjent i oktober.


– Pengene gjorde det mulig for meg å lage en logo samt opprette nettsider. Bedriften min heter “Myk og Rar”, forkortet til MOR. Foreløpig holder jeg til på syrommet i boligen vår i Müllers gate. Men målet er å bygge opp en bedrift utenfor hjemmet, sier Lene Noss Ditmansen.

Bruker 15 timer

– Nå viser Horten kino filmen “Karsten og Petra på vinterferie”. I forbindelse med filmen er det utlyst en tegnekonkurranse. Jeg har fått oppdraget med å lage premiene, og jeg håper at så mange barn som mulig blir med på den landsomfattende tegnekonkurransen. Fire heldige barn får tegningen sin sydd om til et kosedyr. Jeg har også et oppdrag for biblioteket i Horten som har en tegnekonkurranse.

– Hvor lang tid tar det å sy et kosedyr?


– Jeg regner 15 timer, noen ganger mer, og andre ganger litt mindre. Det betyr at prisen på et kosedyr ikke er så lav, men for mange er dette en ting man gjør en gang i livet. Jeg har også et oppdrag med en konfirmasjonsgave. Som liten jente tegnet hun en ballettdanserinne. Dans har blitt en viktig del av livet til jenta, og derfor blir tegningen som foreldrene har tatt vare på til en konfirmasjonsgave, forteller Lene Noss Ditmansen.

– Eneste i Norden

Hun legger til at ingen barn tegner likt, og at hvert oppdrag derfor er en ny utfordring.


– Armene mine holdt ikke lenger til å arbeide med keramikk. Jeg håper med dette at jeg har skaffet meg et nytt levebrød. Jeg har fått vite at jeg foreløpig er den eneste i bransjen i hele Norden, sier Lene Noss Ditmansen.