Lene Hannisdahl var syk i mange år før hun begynte å ane hva som kunne være årsak til plagene. Verst av alt er såkalte tetramaster - de nye mastene som settes opp til bruk for nødsambandet mellom politi, ambulanse og brannvesenet.
– Det startet i 2005, da jeg var gravid, forteller hun. – På den tiden studerte jeg japansk, og ble plukket ut for å være med UD til Japan. Det ble ikke akkurat noen ferie, men jeg var mer sliten enn normalt. På et hotell i Hiroshima ble jeg akutt syk med sterk hodepine og oppkast. Og det ga seg ikke. Det var så ille at flyselskapet holdt på å nekte meg hjemreise.
På sykehus
Hun ble ikke bedre da hun kom hjem. Tvert imot. Hun endte på sykehus. Da hun omsider fikk komme hjem, ble det ved en tilfeldighet oppdaget at hun reagerte på den trådløse ruteren i leiligheten.
– Da vi dro ut kontakten, fikk jeg endelig sove om natten. Etter hvert fant vi også ut at plagene ble mindre merkbare da vi trakk ut de trådløse telefonene i huset.
Men det var ikke nok. På den tiden bodde Lene i blokk, og mange av naboene hadde trådløs ruter, som hun mener at hun merket virkningen av.
– Jeg ble bedre da vi trakk ut kontakten til vårt eget utstyr, men man kan si at det var som å gå fra minus en million, til minus hundre tusen. Jeg var fortsatt ikke bra.
- Vi så oss nødt til å flytte. Ved hjelp av penger jeg hadde arvet, flyttet vi til et flott hus i nærheten av Holmenkollen. Der var det bare én nabo i nærheten, og jeg håpet jeg kunne overtale ham til å dra ut kontakten til ruteren sin, men det var han ikke villig til, forteller Lene.
Myggtelt over sengen
Det skulle vise seg at naboens ruter bare var en liten del av det Lene opplevde som et problem.
– Vi fikk foretatt en måling i huset. Den viste at vi hadde kontakt med hele 500 basestasjoner, fordi vi hadde så god utsikt. Vi visste ikke vår arme råd, men jeg fikk tips om å skaffe meg en såkalt baldakin - et slags myggtelt til å ha over sengen. Det hjalp veldig.
Lene følte at hun hadde det bedre hver gang hun reiste fra byen, til mer avsidesliggende strøk. Derfor benyttet hun ofte anledningen til å reise på hyttetur.
– Etter en tur til Trysil kom jeg hjem. Da var det som om noe slo ned i meg, nærmest som et lynnedslag. Jeg ble fryktelig dårlig, og veldig oppfarende. Det er jeg aldeles ikke til vanlig. Jeg skjønte at noe var galt.
Plager av tetramaster
Etter en uke fikk hun tilgang til et måleapparat, og da hun satte det på såkalt «tetrafilter» viste apparatet fullt utslag.
– Tetramaster sender signaler som ligger tett opp til hjertefrekvensen. Derfor er det mange som får store plager av det, hevder Lene. – Målingene i huset mitt kunne bare bety at man hadde satt opp en ny mast i nærheten av huset mitt.
Etter et langvarig møte med direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) fikk hun bekreftet mistanken.
– De nektet til å begynne med, og ville ikke innrømme at det var satt opp noen nye master i det aktuelle tidsrommet. Men da jeg dro fram en kalender og lot dem se hvilke datoer jeg hadde vært på hyttetur i Trysil, kom det likevel for en dag. De hadde satt opp en tetramast samme dag som jeg reiste på hyttetur.
Ser ikke stråling
– Man kan vel ikke bare avvikle Internett og mobilbruk?
– Nei, og det er ikke det jeg ønsker heller. Jeg bruker selv Internett, men med kabel i stedet for trådløs ruter.
- Jeg har lest meg til at det er forskjell på frekvenser, og alle er ikke like skadelige. Det viktige er å nå ut til folk om informasjon.
- Det skumle med stråling er at man verken kan se det, høre det eller lukte det, men hvis flere hadde visst hvilken risiko de utsetter seg for, hadde de i alle fall trukket ut støpselet til ruteren når de går og legger seg for natten.