Smuglet PC til Bastøya - svindlet staten for 11 millioner

BASTØY: Fra sin lille soningsbolig og muligheter til å gjemme seg bort med bærbar PC og trådløst internettute førsøkte den drapsdømte fangen å lure til seg rundt tjue millioner kroner, men han ble avslørt etter at Staten hadde utbetalt nesten 11,2 millioner kroner. ARKIVFOTO

BASTØY: Fra sin lille soningsbolig og muligheter til å gjemme seg bort med bærbar PC og trådløst internettute førsøkte den drapsdømte fangen å lure til seg rundt tjue millioner kroner, men han ble avslørt etter at Staten hadde utbetalt nesten 11,2 millioner kroner. ARKIVFOTO

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Mens den 37-årige mannen satt fengslet på Bastøya momssvindlet han staten for over 11 millioner kroner.

DEL

Den nå 37-årige mannen ble i 2002 dømt for overlagt drap og satt på Ila landsfengsel. I 2005 kom han til Bastøya for lettere soning i et åpent fengsel.


Da oppdaget han at han hadde kommet til en grønn øy på mange måter.

PC og trådløst nettverk

Han så at Bastøyas frie soning i egne boliger og god mulighet til å rusle rundt på egen hånd også kunne utnyttes av han.


Bare han hadde de rette “verktøyene” på plass. Han trengte en bærbar PC og et trådløst nettverk, og smuglet det med båten fra ferjekaia i Horten til Bastøya. Dermed hadde han grunnlaget for sine “forretningsplaner”.

Startet bilverksted

Han begynte med å opprette et bilverksted som NUF – norsk registrert utenlandsk foretak i London – og fikk også på plass tre avdelinger i Norge. Hovedkontoret ble lagt til Oslo, verkstedet var i Moss mens Horten fikk en avdeling ute i Storgata.


Fangen var eneeier, men fordi han var fengslet fikk han sin daværende samboer til å fungere som daglig leder og administrerende direktør.

Denne kvinnen hadde tidligere vært fengselsbetjent ved Ila fengsel og ble til og med kontaktbetjent for 37-åringen før hun sluttet i fengselsvesenet for å ta seg en sivil jobb og bo sammen med han.

Særdeles lukrativ

På den måten ble hun involvert i mannens virksomhet. Han trengte en utenfor fengselet til å fronte businessen han drev fra Bastøya.

Nå under rettssaken i Nedre Ringerike tingrett på Lillestrøm – hvor dette kom fram – viste det seg at han drev en særdeles lukrativ virksomhet fra Bastøy fengsel.


Etter starten med Star Bilverksted Ltd. i Oslo, Moss og Horten etablerte han flere selskap og begynte å sende fakturaer gjennom disse og “Star Gruppen”-konsernet.

11 millioner refundert

Fakturaene gikk fra mannens ulovlige PC på Bastøya til Statens Altinn-portal og derfra videre til Staten for refusjon av avgifter.

Over elleve millioner kroner – eller 11.173.791 kr for å være nøyaktig – fikk mannen og hans samboer tilbakeført fra Staten etter rundt halvannet års virksomhet via Bastøy fengsel og det innsmuglede datautstyret.


De hadde tenkt seg å få ut mye mer, men skattemyndighetene oppdaget at det foregikk bedrageri i stor stil og avslo momskrav for ytterligere 7.855.756,90 kroner fra paret.


Det siste kravet på drøye 2,8 millioner kroner kom fra de to 12. januar 2009 via parets registrerte Mysen bilsenter, men da hadde myndighetene allerede så mye på dem at det ble arrestasjon, avhør og tilståelse. Mannen tilsto hva han hadde gjort og tok også på seg ansvaret for kvinnens delaktighet i det hele.

Økte kontroller

Bastøy fengsel tok også affære. Fangen deres ble sendt til et lukket fengsel med celle- og luftegårdssoning. I tillegg øktefengselet kontrollene med de gjenværende innsatte på øya.

– Vi har strammet inn virksomheten her nå. De innsatte vet at det ikke er lov å ha bærbart datautstyr, smarttelefon eller liknende, og vi har økt frekvensen på kontrollene. Det hender også at vi låner inn mobilt søkerutstyr hvis vi mener det er på sin plass her, sier fungerende fengselssjef Tor Arne Bårnes og legger til:


– Soning her på Bastøya bygger på tillit og at reglene følges. De innsatte vet at det bærer rett inn til streng og lukket soning hvis de ikke følger reglene som vi har her på Bastøya, sier han.

Sitter i lukket fengsel

Det hører med til historien at 37-åringen er blant dem som har fått merke det godt. Etter bortvisningen fra Bastøy fengsel har han sittet i lukkede fengsler, uten permisjoner siden 2009.


Han soner for tiden i Halden fengsel. Blant annet straffen på to år og fire måneder som han fikk etter momsbedrageriet begått fra Bastøya.

Kvinnen har etter avsløringen brutt med mannen. Dette til tross, hun er dømt til å være med på å tilbakebetaling av nesten 11,2 millioner kroner i momspenger til Staten, men retten har satt hennes andel til å være maks 750.000 kroner.

Får ikke drive næringsvirksomhet

Hennes fengselsstraff for å la seg bruke av mannen – som ifølge dommen – “framstår for retten som en person med manipulerende evner langt ut over det vanlige” er 60 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år.


Begge er i tillegg fradømt retten til å drive næringsvirksomhet framover. Mannen må holde seg borte fra slik ledende virksomhet i fem år, mens kvinnen skal være ute av næringslivet i to år framover.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.