Gå til sidens hovedinnhold

Slik redder du ekteskapet på 21 minutter

Artikkelen er over 7 år gammel

Syv minutters skriveøvelse – tre ganger i året – kan være nok til å redde ekteskapet om det skranter.

Når vi vet at halvparten av alle ekteskap ender med skilsmisse, så er det kanskje verdt å prøve?


Det er nettstedet forskning.no som gjengir en pressemelding fra amerikanske Psychological Science. Her viser man til nye funn etter undersøkelser gjennom to år fra 120 ektepar i USA. Det anføres at synkende tilfredshet av ektefellen har en tendens til å øke med årene, men at det er mulig å gjøre noe dette problemet – og det på meget enkelt vis.

Du trenger bare å ta en syv minutter lang skriveøkt hver fjerde måned. Da vil alt bli så mye bedre.

Skal vurdere hverandre

Nå er det muligens en og annen forskjell mellom amerikanske ekteskap og dem som er gift i Horten, men kjærligheten har vel ingen landegrenser. Så det er ingen grunn til ikke prøve denne øvelsen om du synes parforholdet skranter litt.


Saken dreier seg om at ektefellene skal gi en vurdering av hverandre – hver fjerde måned. Først skal en oppsummere fakta fra den siste store krangelen. De skulle forsøke å se den igjennom øynene til en nøytral tredjepart som ville det beste for begge parter.

Dernest skal en gi en karakter, eller vurdering innen disse feltene:

  • Kjærlighet
  • Intimitet
  • Tillit
  • Lidenskap
  • Innsats for forholdet

På denne måten ville ektefellene bli mer bevisst på sine handlinger og væremåte.

Oppsiktsvekkende resultat

Resultatene fra undersøkelsen var i følge forskerne temmelig oppsiktsvekkende. De fant ut at skriveøvelsene rett og slett eliminerte hele nedgangen i parlykken.


- Effekten gjaldt ikke bare ekteskapelig tilfredshet, den dukket også opp i andre parprosesser, som lidenskap og seksuell lyst, sier forsker Eli Finkel i pressemeldingen fra Association for Psychological Science.

God investering

- Disse effektene viste seg uavhengig av om folk hadde vært gift i en måned eller 50 år – eller hvor som helst imellom.

Finkel påpeker at kvaliteten på forholdet antageligvis avgjør om man får nyte godt av den spesielle ekteskapseffekten på lykke og helse.


- Det å ha et høykvalitetsekteskap er en av de sterkeste pekepinnene for lykke og helse. Sånn sett må det å delta i en sjuminutters skriveøvelse tre ganger i året være en av de beste investeringene gifte mennesker kan gjøre, understreker Finkel.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.