En unik samarbeidsavtale mellom Seniornett i Horten og elevbedriften ProBit UB er nylig formalisert.
Men allerede har de 15 ansatte - som alle går i 3. klasse ved data- og elektronikklinja ved skolen - utført 30-40 oppdrag for flere av de drøyt 400 medlemmene.

Seniornett avholder datakurs på eldresenteret, og derfor er det ikke uvanlig at man trenger hjelp til å få en ny eller gammel datamaskin klar for kursbruk.
– Gutta er steinflinke. De kan jo nærmest bygge datamaskiner selv, skryter Ole Undrum, kurskoordinator ved Seniornett.
Han fikk et tips om ungdomsbedriften sist høst, og det ble fort tydelig at et samarbeid kunne bli nyttig for begge parter.
– Vi trenger ganske ofte hjelp spesielt når det gjelder oppsett av nye maskiner. Om vi skal tilkalle profesjonell hjelp kan det ta lang tid, og det er ofte dyrt, sier Undrum.

Oppsett av e-post- og antivirusprogrammer samt andre oppgraderinger og oppdateringer er ting Seniornett-medlemmene kan kontakte elevbedriften for. ProBit UB tar seg betalt i form av en fastpris på noen hundrelapper, pluss en liten sum for utkjøring ved hjemmebesøk. Om det må handles inn produkter eller annen hjelp, kommer dette naturligvis i tillegg.
– En slik avtale er en stor ressurs for skolen. Elevene får en flott læringsplattform. Ikke bare gjennom praksisen de får, men også ved at de får vært ute blant folk. At det her er snakk om en stor generasjonsforskjell gjør det jo bare enda mer lærerikt, sier lærer og veileder Frank Borgersen ved Horten videregående skole.

Å motivere elevene har ikke bydd på problemer.
– Når man velger denne linja, så står det i læreplanen at man skal være med på å starte opp, drive, og avslutte en bedrift. Å motivere til at denne fungerer best mulig er ikke vanskelig, sier Borgersen. Det elevbedriften tjener i løpet av et skoleår, kan brukes til årsavslutning. For driftige elevbedrifter som ProBit UB betyr dette titusener av kroner.
– Samarbeidet med Seniornett har vel stått for rundt halvparten av oppdragene våre. Vi har kunnet ta på oss de fleste henvendelser vi har fått. Dette har gitt litt ringvirkninger, og vi har etter hvert også installert parabol- og hjemmekinoanlegg, sier Blendian Mujaj, daglig leder i ProBit UB.

Elevbedriften har også fått stadig flere interne oppdrag fra skolen, og 25. mai skal de ha ansvaret for lydshow og bildeframvisning når linja for medier og kommunikasjon skal ha et arrangement.
Nå blir det en del av pensum å avvikle ProBit UB innen juni måned, men avtalen med Seniornett kommer Horten videregående skole til å videreføre. Neste skoleårs 3. klassinger på samme linje vil altså kunne ha en kundebase allerede ved oppstart av ny elevbedrift.

De kan jo nærmest bygge datamaskiner selv
Ole Undrum