- Redd Barna er engasjert i arbeidet med å styrke barnevernet. Ved å gi prisen Landsforeningen vil vi derfor også tydeliggjøre våre budskap på barnevernsområdet, sier leder for Eglantyne Jebb-komiteen, Marianne Hagen.

Del


I begrunnelsen for prisen heter det at Redd Barna gjennom prisen vil gi støtte til Landsforeningens viktige arbeid, og at prisen kan bidra til å løfte fram deres synspunkter i en viktig fase for utviklingen av barnevernet.

LES OGSÅ: Håper på nye kongelige avtaler

Barnevernet burde ansette et tidligere barnevernsbarn på hvert kontor. Det kan redde liv, mener Landsforeningen for barnevernsbarn, som vinner Redd Barna-prisen 2010.
Tirsdag reiste leder i Landsforeningen for barnevernsbarn, Renathe Arevoll, til Oslo for å motta Eglantyne Jebb-prisen som er Redd Barnas pris til personer eller organisasjoner som kjemper for barns rettigheter.

LES OGSÅ: Grov omsosrgssvikt av det offentlige


Landsforeningen får prisen for at de har løftet barnas stemmer inn i den opphetede barnevernsdebatten. "Det er viktig at barnas egne erfaringer blir en del av debatten og at det ikke bare er voksne og politikere som deltar", heter det i nominasjonen.


– Samfunnet er redd for barnevernsbarn. Sikkert fordi media sjelden fokuserer på gladsakene. Såkalte problembarn og barnevernsbander selger bedre, sier Arevoll.
Hun er provosert over pressedekningen av barnevernsbarna som ifølge avisene har herjet Sørlandet i høst. Aktor forlanger de fem guttene fengslet fra et år og åtte måneder til to og et halvt år. Guttene er bare 15 til 19 år gamle.

Landforeningen for barnevernsbarn ble stiftet i 1997 av ungdommer med lang erfaring fra barnevernet. Ettervern er en av fanesakene. Alle som passerer 18 år skal få tilbud om ettervern, heter det. Men det avhenger av hvor du bor, forteller Arevoll. Kommuneøkonomien avgjør.


– Ettervernet må lovfestes. Barnevernsbarn avslutter utdanningen når de blir 18. De finner seg isteden en jobb for å overleve. Siden de ikke bor hjemme hos foreldrene sine har barnevernsbarna dårligere forutsetninger enn andre, mener Arevoll.
En påstand som har bred støtte i forskingen på dem som vokser opp under offentlig omsorg.

Blant dem som har vokst opp i institusjon, har 77 prosent kun utdanning på grunnskolenivå eller 1.-klasse på videregående skole. Det samme gjelder bare 20 prosent med vanlig oppvekst, ifølge en rapport fra Nova. Bare fire prosent av "institusjonsbarna" tar universitets- eller høyskoleutdanning. Det er en tiendedel sammenlignet med studievennene med vanlig oppvekst.