Kommandant Karljohansvern, Truls Sanaker, og kantor Åse I. Berg står i bresjen for en redningsaksjon for nytt orgel i Horten kirke. Orgelet er direkte lunefullt å spille på.

Del

Et par organister har oppgitt misnøye med orgelet som årsak til at de har sluttet i jobben.Det opplyser Berg og Sanaker til Gjengangeren.

LES OGSÅ: Blåser liv orgelet


– Men orgelet er brukbart, tross alt, understreker kantoren. Det er jo i daglig bruk.
– Men det er vanskelig å spille på. Noen toner er blitt stumme, orgelpiper er bøyd og henger og slenger.

LES OGSÅ: Kirken må ha nytt orgel

Det er også en stor forsinkelse i orgelet, fra man slår tonen på tangenter eller pedaler, til det lyder i pipene. Og forsinkelsen er forskjellig fra pedalene til tangentrekkene. Dette gjør det jo frustrerende å spille på, særlig i samspill med andre musikere, sier Åse I. Berg.

LES OGSÅ: Donasjon på 100.000 kroner til kirkeorgel


Hun kjenner ikke til at det er kommet klager fra publikum, men orgelets sjabre tilstand kan merkes.


– Det har vært mest misnøye fra musikere, men det hender at orgelet henger seg opp. Det høres godt. Den eneste muligheten da er å skru av hele anlegget. Det kan skje, og er jo veldig uheldig i for eksempel en begravelse. Orgelet kan være guffent og lunefullt for de som ikke kjenner det, konkluderer Berg.


– Orgelet er vårt arbeidsredskap. Det blir som å ha en svært gammel PC på kontoret, legger hun til.

Et nytt orgel i Horten kirke vil koste 3,5 millioner kroner. Siden 2004 har en egen komite samlet inn penger, og har 700.000 kroner på bok. Berg og Sanaker vil nå sette fart i redningsaksjonen, og satser på å samle inn en drøy million til. De arrangerer en musikkfestival for å sparke dette i gang.


– Det blir en uke for kirkemusikk i bred forstand, i månedsskiftet februar/mars. Dette håper vi vil skape engasjement og eierskap til orgelet vårt, slik det gjorde i Tønsberg for noen år siden. Domkirkefestivalen der ble startet av samme grunn, for å samle inn penger til orgelet. Den har fortsatt siden, forteller Sanaker.


Man tenker å samle inn penger fra publikum ved å selge andeler og effekter, samt be om bidrag fra næringsliv, fond og offentlige instanser. Ikke minst Horten kommune, som har vedlikeholdsansvaret for kirken.

En rehabilitering av orgelet er, som prisen antyder, en svært omfattende -men også tidkrevende- operasjon.


Foruten penger trengs en orgelmaker, og det er flere års ventetid på disse.
– Derfor legger vi opp et ambisiøst løp med tanke på å starte arbeidet allerede i 2013. Da skal vi ha samlet inn minst halvparten av pengene som trengs.

Det hadde vært fint med et nytt orgel til grunnlovsjubileet i 2014, drømmer Truls Sanaker.
Orgelet er fra 1913, men orgelfasaden og orgelhuset, som det heter, er like gammelt som kirken, fra 1855.