Politikerne vil bruke 40 millioner på å kjøpe Freia

KJØPEKLAR: Kasernen Freia legges ut for salg, varsler Forsvaret. Kommunen sitter klar med inntil 40 millioner lånte kroner. Foto: Tom Arild Dahl

KJØPEKLAR: Kasernen Freia legges ut for salg, varsler Forsvaret. Kommunen sitter klar med inntil 40 millioner lånte kroner. Foto: Tom Arild Dahl

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Frp er hoderystende sjokkert. Men alle andre partier vil styre Karljohansvern-utviklingen ved å kjøpe kasernebygget Freia.

DEL

Forsvaret legger flere av sine bygg på KJV ut for salg i løpet av året, som Gjengangeren skrev i januar. Kasernen Freia på 5.800 kvadratmeter er ett av disse.

Horten kommune kan benytte seg av sin forkjøpsrett hvis politikerne i kommunestyret ønsker det. Og det gjør de. Alle unntatt Frp stemte mandag for å bruke inntil 40 millioner kroner. Kjøpet må finansieres med lån, og påfører kommunen en årlig driftsutgift. Den kommer på mellom 1,8 og to millioner kroner hvis Freia-takst blir omtrent 30 millioner.

Anbefaler kjøp

Kommunens saksutredning anbefaler kjøp, for å sikre en helhetlig KJV-utvikling. Det pekes på at kommunen fra før av eier mye av bygningsmassen rundt Freia.
Ellers er ikke sakspapirene særlig konkrete om kommunal bruk av kasernebygget. Eller om videresalg med håp om fortjeneste:


“Det vurderes at kommunen ved kjøp til takst, og ved å se området som helhet, har muligheter til avkastning på investert beløp. Det vurderes at kommunen kortsiktig kan benytte bygget til kommunal virksomhet i påvente av områdeutvikling og et eventuelt salg.”

LES OGSÅ: Forsvaret selger unna på Karljohansvern

– Kjekt å ha

– Så vi skal altså kjøpe Freia fordi det er kjekt å ha? Helt håpløst! Nå må kommunestyret ta til vettet!


En tydelig engasjert Frp-varaordfører Freddy Martinsen ga klar beskjed fra talerstolen.


Martinsen minnet kommunestyret på kjøpet av Gamle Horten gård, som nå er blitt privat drevne Gamlehorten Gjestegård.

LES OGSÅ: Folket bestemmer om Gamle Horten gård


– Det eneste vi oppnådde den gang var å forsinke alle prosesser med et år fordi bygningene skulle innom kommunalt eie.

Fikk ikke gehør

Frp fikk ikke gehør for sine argumenter hos flertallet. Unntaket var Høyres Benn Solem. Men da Solem hadde sagt sitt, passet Høyres gruppeleder på å påpeke at det store flertallet i partigruppa støtter Freia-kjøp.


– Dette blir helt feil, fortsatte Freddy Martinsen. Han avsluttet med å gjenta sin oppfordring - men skjønte at det gikk mot nederlag:


– Ikke kjøp noe vi ikke har bruk for bare fordi det er kjekt å ha.

LES OGSÅ: Hva med sykehjem i vakre Freia?

Da kommunestyret stemte over saken, ble bruk av forkjøpsrett vedtatt med 38 mot Frps tre stemmer.

Vil ikke fortelle om planene

Kommunalsjef har flere forslag til bruk av Freia. Men politikerne får se forslagene først.

En mulighet er å la Granly-elever benytte Freia. Da unngår man skoledager i brakkerigg ved siden av Kong Sverre-bygget.

Kommunen kan spare penger på å leie rigg, slik at årlig driftskostnad for Freia ikke blir noen stor ekstra utgift. Men det er også annen kommunal drift som kan ha nytte av et kasernebygg i god stand.

Det sier kommunalsjef for tekniske tjenester, Geir Kjellsen. Han står bak saksutredningen som anbefalte å benytte kommunens forkjøpsrett til Freia.

Kjellsen kan love at Horten slett ikke står uten plan for bruk. Her er det flere muligheter. Men Kjellsen ønsker ikke å røpe noe. Det er politikerne som først får se forslag til plan for Freia.


 Ifølge kommunalsjefens saksutredning skjer det “når bygget eventuelt er anskaffet.”

Artikkeltags