- Gjengangerens lesere vil se et stunt, sa redaktøren. Ja, da hopper jeg ut av et fly, svarte jeg.

Ok, det er å gjøre en lang historie veldig kort. Men det er essensen.  Undertegnede sa seg villig til å teste tandemhopp fra Jarlsberg flyplass. Med på slep var hortensmannen Tor Heggernes Bjørnsund fra Tønsberg fallskjermklubb. Han skulle dokumentere at jeg ikke bare har det i kjeften, men at jeg faktisk tør å hoppe ut av et fly.

Lørdager på Jarlsberg flyplass er travle. Forrige uke var intet unntak. Det renner på med utdrikningslag og andre vennegjenger hvor en eller flere av dem skal hoppe tandem, kanskje for første gang.

Jeg skal også hoppe tandem for aller første gang. Bare fordi jeg slang med leppa til sjefen.

En tredjedel kvinner

Tønsberg fallskjermklubb har over 400 medlemmer. I tillegg kommer alle som hopper tandem hvert år.

- Omtrent en tredjedel av våre medlemmer er kvinner. Den som hoppet flest ganger på Jarlsberg flyplass i fjor var en kvinne. Hun hadde rundt 230 hopp, forteller Tor Heggernes Bjørnsund. Han er medlem i Tønsberg fallskjermklubb som holder til på Jarlsberg flyplass. Han filmer ofte de som skal hoppe tandem.

Fem minutters opplæring

Fire personer skal hoppe tandem samtidig. Resten av flyet fylles opp av tandemhoppmestere, fotografer og noen som skal hoppe alene.

Fem minutters opplæring er alt du får, og skal trenge, før du drar opp med flyet. Kort fortalt. Ligg med hodet opp og beina opp mot rumpa. Ha armene samlet til du får beskjed om å ta de ut. Riktignok blir dette repetert en rekke ganger før hoppet.

Snart 1.000 hopp

Tandemhoppmester Thomas Nerli er den som skal sørge for at jeg overlever turen ut av flyet. Han hoppet i fallskjerm første gang i 1994.

- Mens jeg var i Forsvaret var jeg en tur innom befalsskolen i Horten. Der var det fallskjermjegere som hoppet fra helikopter. Jeg spurte om å få være med opp for å se, og ble fullstendig bitt av basillen. Jeg meldte meg på kurs med en gang. Til sammen har jeg i underkant av 1.000 hopp. Hvert år må jeg hoppe minst 100 hopp for å beholde tandemsertifikatet, forteller han.

12.500 fot

Her kan du se hvordan jeg ble forberedt på hoppet

Tønsberg fallskjermklubb eier en twin otter. Flyet er fra 1967 og har plass til 20 hoppere. Her er det trangt og det finnes ingen stoler. Her sitter du mellom beina til en person og har en annen mellom dine bein.  Misliker du kroppskontakt er dette ikke stedet for deg. Eller hvis du har høydeskrekk for den saks skyld.

Se alle bildene fra hoppet

Ved 6.000 fot gjøres utstyret klart og eleven kobles sammen med tandemhoppmesteren. Så ved 12.500 fots høyde (3,80 kilometer) åpnes flydøren og hopperne kaster seg ut. Jeg og Thomas Nerli er nest sist ut av flyet.

De fem sekundene det tar fra paret foran oss hopper til vi sitter i flydøra er grusomme. På bildene og i videoen er det lett å se at jeg ble vettskremt.

- Jeg var ikke redd før det var fem sekunder før jeg skulle stupe ut av et fly. Da ble jeg livredd. Men det var ingen vei tilbake. Og så fort jeg var i fritt fall var det sinnsykt kult.

- En gang har jeg opplevd at noen har ombestemt seg. Det var i forbindelse med et utdrikningslag, og mannen visste ikke noe på forhånd.  Han var spent fast til tandemhoppmesteren og det var rett før døra gikk opp. Da sier han at dette ikke er hans greie. Og det er helt greit det, vi kaster ingen ut, sier Tor Heggernes Bjørnsund.