Gå til sidens hovedinnhold

Nye vedtekter mot nynazistene i parken

Artikkelen er over 8 år gammel

Arve Høiberg (A) vil ha slutt på at den nynazistiske organisasjonen Vigrid bruker Borrehaugene til sine innvielsesritualer.

Fylkespolitiker Arve Høiberg innser at det ikke er enkelt å hindre Tore Tvedt og Vigrid å bruke nasjonalparken på Borre. At både kommunestyret og flere andre har sagt tydelig at de ikke er velkomne, er åpenbart ikke tilstrekkelig.


– Derfor jobber vi nå med nye vedtekter for Borreparken. Det er et tidkrevende arbeid, men vi vil heller bruke lang tid å få et godt resultat enn å skynde oss og komme med noe som ikke holder mål, sier Høiberg.Det skal blant annet utarbeides en ny formålsparagraf for Borreparken. Høiberg håper at man kan komme fram til en formulering som gjør det vanskeligere for ekstremistiske grupperinger å ta seg til rette på stedet.
– Loven om ytringsfrihet gir mange muligheter, men også en del begrensninger, sier han.
– Som hvilke?
– Det er blant annet dette som tar tid å finne ut av. Det er en vanskelig balansegang, sier Høiberg.

– Hvem skal håndheve at parken ikke misbrukes til ytterliggående aktiviteter?
– Vi har to alternativer: Fylkeskommunen disponerer området gjennom leieavtalen med Kirkens opplysningsfond. Enten må vi sørge for vakthold, eller det må inn i politivedtektene som kommunestyret vedtar.
– Og slike politivedtekter kan legge begrensninger på denne typen aktivitet?
– Ja, det kan de. Jeg som politiker kan for eksempel ikke holde appell på Horten torg, uten først å søke politiet om tillatelse til det. Nå kaller Vigrid dette for religion, og da blir det kanskje litt annerledes.

Ordfører Børre Jacobsen forteller at politivedtektene er modne for revisjon.
– Det er lenge siden sist det ble gjort. Når det er sagt er jeg usikker på om vi skal endre på politivedtektene på grunn av en enkelt gruppe. Jeg har tidligere gitt klart uttrykk for at jeg tar avstand fra Vigrid, men jeg har ikke lyst til å være med på å gi dem mer oppmerksomhet enn de fortjener.


– I helgen hadde de med seg våpen, noe politiet hevder at det er adgang til så lenge det er av «aktverdige grunner»?
– Hva man legger i «aktverdige grunner» er et tolkingsspørsmål. Personlig mener jeg at det er svært få gode grunner til at vanlige sivile skal bære våpen, hvis man ser bort fra fiskekniver og lignende, sier Jacobsen.

Kommentarer til denne saken