Gå til sidens hovedinnhold

Nye politibiler til 250 mill.

Artikkelen er over 10 år gammel

Da politiet bestemte seg for å bruke 250 millioner på Passat som patruljebil jublet de hos Ferno Norden. Det er i Horten bilene skal utrustes med sirener, blålys og annet som gjør dem til politibiler.

Hortensbedriften Ferno Norden rustet i mange år opp politiets uniformerte og sivil patruljebiler, men da Volvo tapte den lukrative leveringsavtalen i forrige anbudsrunde, måtte Ferno Norden inn på andre markeder.

Del på Facebook


Derfor var jubelen stor hos bedriftens 20 ansatte i Horten i går da de fikk vite at det var Harald A. Møller som vant årets anbudsrunde verdt 250 millioner kroner med PDMT, Politiets data- og matrialltjeneste. Ferno Norden har allerede avklart underleverandøravtalen med Møller om utstyr og utrustning av politiets framtidige Passat-biler.

– Det er deilig å være med på de store politikontraktene igjen, sier Ferno Norden-direktør Tore Larsen fornøyd.
– Siden vi forsvant i forrige runde har vi vært nødt til å finne oss andre områder og markeder, og nå har vi fortsatt disse på toppen av den nye politiavtalen, legger han til.

Hvor stor den nye politiavtalen vil være for Ferno Norden vil han ikke uttale seg om i dag. Men innrømmer at det er hortensbedriftens største underleverandøravtale noensinne.


– Husk at det er Harald A. Møller som har fått gigantkontrakten på 250 millioner for levering av Passat til PDMT. Vi er bare en underleverandør. Vår andel av avtalen, og hva som legges igjen her hos oss i Horten, er avhengig av detaljene og utstyret som skal brukes, sier han og understreker at det er først når de har bygd en prototype av framtidens politibil at alle brikkene faller på plass.

– Politiet skal ha uniformerte og sivile biler, hundebiler og ulike kjøretøy etter særskilte spesifikasjoner. Hvordan disse skal rigges og hva de skal utstyres med blir klart når vi har fått en Passat på plass, strippet den for vanlig standardutstyr og så bygd den opp etter PDMTs krav og spesifikasjoner, sier Tore Larsen og legger til:
– Først da kan vi si hvor stor og omfattende denne avtalen blir, sier han.

Statsbudsjettet nå i oktober med tildelinger til politiet og hva som skjer i årene framover er med på å gjøre omfanget av avtalen usikkert.
– Avtalen som den foreligger nå er på 250 millioner fordelt på tre år, men det ligger også inne at den kan forlenges for et år av agngen slik at avtalen kan vare inntil fem år. Det har skjedd tidligere, så vi regner med at det blir resultatet nå også, sier Tore Larsen og regner med at det blir en totalleverans på rundt 400 politibiler som skal rustes opp og utstyres i Horten.


Til denne jobben henter Ferno Norden også leveranser fra flere bedrifter i hortensområdet.
– Det er flere enn oss som har grunn til å unne seg litt ekstra i dag, sier Tore Larsen og de andre på Ferno Norden i lunsjpausen på bedriften.

Det var bare da de hadde tid til å feire i går. Etter lunsj forsvant bedriftsledelsen for å være med på den store Brann- og redningsmessa.
– Den store underleverandørskontrakten til de nye politibilene er jo et skryteobjekt å ta med deg dit, for både bil og utstyrsbransjen har jo karakterisert kravspesifikasjonene fra PDMT til de nye politibilene som “fantasibiler” i forhold til pris og utstyr.


– Det er ikke snakk om noen “fantasibiler”. Harald A. Møller har regnet på totalen og vi har regnet på utstyr og spesialinnmat til bilene, og vi er godt fornøyde, sier Tore Larsen.


– Det blir kanskje flere enn dagens 20 arbeidsplasser også?
– Vi utelukker ikke det, men vil ikke love noe før vi har den første godkjente prototypen av de nye politi-Passatene på plass, sier han.

Den første godkjente prototypen av politiets nye motorsykler er ferdig rigget og ferdigstilt hos Ferno Norden i Horten. Den ble jobbet fram i tiden hvor hortensbedriften måtte ha alternativer mens de ventet på avklaring om framtidens politibiler.
Som altså ble Passat, varslet via en “lekkasje” i internorganet Politiforum.


– Vi ble litt tatt på sengen og har ingen pressemelding klar, verken vi eller kontraktsvinner Harald A. Møller.
– Men en liten kakefest klarte vi i hvert fall å få til. Det måtte vi bare unne oss, sier Tore Larsen, Ferno Norden-gründer.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.