Nils-Henning Hontvedts nye liv

Mer tid sammen: Nils-Henning Hontvedt ser fram til å få mer tid sammen med kona Randi Thorkildsen. Foto: Caïssa Gjølberg

Mer tid sammen: Nils-Henning Hontvedt ser fram til å få mer tid sammen med kona Randi Thorkildsen. Foto: Caïssa Gjølberg

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Han har sittet i kommunestyret i Horten siden 1983. Nå er valget tatt, Nils Henning Hontvedt (61) gir seg i politikken.

DEL

– Jeg gleder meg til den friheten det gir, sier Randi Thorkildsen, Hontvedts kone.

Hennes mann har til sammen har rundt 1000–1500 møtekvelder som ordfører og kommunestyrerepresentant siden 1983.

– 6–7 møterunder hvert år, med fem møter per møterunder, oppsummerer Hontvedt.

Han og kona ser fram til en friere kalender, med mer tid til turer på hytta på Skrim og i seilbåten.

– Jeg har en god del payback til familien, sier Nils-Henning.

Randi er enig.

– Jeg synes stort sett det har vært positivt, men han har vært veldig opptatt til tider. Noen ganger skulle jeg gjerne tenkt meg mer støtte hjemme, sier Randi.

Tar ikke gjenvalg

Men nå er den politiske karrieren snart over. Siden 1983 har han vært en del av kommunestyret i Horten, med ett unntak. Da han byttet parti fra SV til Arbeiderpartiet, var han ute mellom 1991 og 1995.

– 1983 er et stikkord. Folk i min alder har absolutt noe i kommunestyret å gjøre, men det er riktig for både meg og partiet at jeg gir meg nå. Det er viktig med et generasjonsskifte, slår han fast.

Vi møter ham hjemme i Amalie Jessens vei. Valpen Cesar hopper og spretter, gleder seg over besøket.

– Jeg tror jeg skal være ærlig å si at jeg ser fram til å ha tid til familie, hunden og meg selv.

Engasjementet for samfunnet har alltid vært der, og vil alltid være der, ifølge Nils-Henning.

Allerede som 14-åring hadde han sitt første leserinnlegg på trykk.

Han har trukket seg som gruppeleder for Arbeiderpartiet i Horten. Maria Karine Aasen-Svensrud tok over styringen av partiets kommunestyrerepresentanter etter kommunestyremøtet i juni.

Nå er det bare sjarmøretappen igjen. Siste året som kommunestyrerepresentant, før nye krefter skal inn etter valget i 2015.

– Det er sunt med et slikt skifte. Jeg kan ikke bli sittende på bakerste rad og være syvende far i huset. Nå er det på tide å slippe til noen andre, det er så mange unge dyktige folk i partiet, sier Nils-Henning, som leder nominasjonskomiteen for Arbeiderpartiet fram mot kommunevalget.

Det sterkeste inntrykket

I 1999 hang han ordførerkjedet rundt halsen, og der ble det hengende fram til forrige kommunevalg i 2011. Sommeren før valget kommer aldri Nils Henning til å glemme. Han har ferie fra ordførerjobben. Seilbåten har han og kona seilet ned til Göteborg. Plutselig begynner telefonen å kime. Bilder av et utbombet regjeringskvartal dukker opp på mobilen.

– Jeg så mitt eget kontorvindu blåst inn, sier han og sikter til tiden da han jobbet som rådgiver i Justisdepartementet.

Han følger nyhetene på svensk radio. Som tidligere AUFer er meldingene om dramatikken på Utøya vanskelig å fatte.

– Hele 22. juli er rett og slett det sterkeste jeg har opplevd både lokalpolitisk og samfunnsmessig. Det gjorde et veldig sterkt inntrykk.

Han ser tilbake på en lang politisk karriere. Trekker fram nedleggelsen av Verftet på KJV og kampen for ny vei fra E 18 til Horten som to av de store sakene i hans k arriere.

– Eneste vei i Norge som er 100 prosent finansiert med bompenger med vedtatt bankgaranti fra kommunen. Det var vår vilje og uortodokse vedtak som fikk veien bygget, skryter han.

Han mener at nedleggelsen av Verftet i 1986 var starten på noe godt.

– Det var en traumatisk tid. Lokalmiljøet så med dystre øyne på det som skjedde. Men se på hvordan lokalsamfunnet har reist seg igjen, man har snudd historien om til et industrieventyr.

Leser ikke alle sakspapirer

Det er en kjent sak at som politiker er det en stor mengde saksdokumenter som følger med jobben. Nils-Henning forteller at for å overleve har han ikke lest alt.

– Nei, overhodet ikke. Da sitter du i fire år og blir helt utslitt.

Han forteller at han har vært heldig som har vært en del av en stor kommunestyregruppe.

– Jeg har jobbet med en metode som har gjort at jeg har kunnet håndtere informasjonsflyten. Jeg har måttet stole på andre, og ikke tatt ansvar for alt.

Nils-Henning mener at Horten kommune må være obs på å ikke bli det han kaller «bare en utøver».

– Det er viktig at kommunen ikke bare er utøver av tjenester, men også er med på å forme og utvikle lokalsamfunnet.

Vil savne politikken

Han innrømmer at han vil savne det å stå i sentrum av begivenhetene.

– Jeg har gått midt oppe i jobben hele tiden. Det vil jeg savne, det å stå midt oppe i det.

Men den store møtebelastningen er det greit at opphører.

– Det er en god del møtesitting som jeg kjenner jeg kan klare meg uten.

– Vil du klare å holde deg unna?

– Jeg er ikke redd for det, men jeg er klar over at det er en problemstilling. Jeg går videre med et selvbilde om at jeg skal være aktiv, men uten noen formelle roller. Men jeg vil nok dukke opp på medlemsmøter og ikke minst kan det nok hende at det blir en del leserinnlegg fra meg, smiler ham.

Artikkeltags