Nå kan du sjekke skatten

Med engangskoder fra brev eller enganskoder på SMS vis MinID kan du fra i dag sjekke selvangivelsen på Altinn.no

Med engangskoder fra brev eller enganskoder på SMS vis MinID kan du fra i dag sjekke selvangivelsen på Altinn.no

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I dag kan du se om du får igjen penger på skatten på Altinn.no.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Denne uka starter utsendelsen av over 200.000 selvangivelser i Vestfold, men allerede i dag kan du sjekke den på skattetaten.no eller gå direkte på Altinn.

Du trenger engangskoder fra Altinn-brev eller kode via sms for å logge deg inn. Tidligere år har Altinn hatt store problemer med serverkapasiteten. Tirsdag formiddag har det allerede begynt å gå relativt sakte og det meldes at ikke alle får logget seg inn på første forsøk.

– Altinn er ikke nede, men det er veldig stor trafikk akkurat nå. Det er mange tusen brukere inne i løsningen til enhver tid, men dessverre møter mange en køplakat når de nå forsøker å logge seg inn, sier informasjonsansvarlig i Altinn, Jørgen Ferkingstad, til E24.

Sjekk beløpene

For at du skal få riktig skatt, må du kontrollerer at beløpene i selvangivelsen stemmer overens med lønns- og trekkoppgaven fra arbeidsgiveren din. Det samme må du gjøre med årsoppgavene fra for eksempel banker, NAV eller barnas barnehage.

– Hver enkelt har ansvar for å sjekke at de forhåndsutfylte opplysningene i selvangivelsen er korrekte, sier underdirektør Katarina Gundersen i Skatt sør.

Sendes torsdag

I Vestfold starter utsendelsen av selvangivelsen 22. mars.


Pass på å føre opp de fradragene du har krav på. Det kan for eksempel være reisefradrag, særfradrag eller pendlerfradrag. Sjekkliste over de vanligste fradragene og inntektene står i Starthjelpen som er vedlagt selvangivelsen.

De fleste skattytere benytter seg av leveringsfritaket – hvis du etter en grundig sjekk verken har noe å forandre eller tilføye, trenger du ikke levere selvangivelsen. To tredeler av alle lønnstakere og pensjonister benyttet seg av et slikt leveringsfritak i fjor.


– Næringsdrivende må alltid levere selvangivelse. De som leverer på papir har frist 30. april, mens de som leverer elektronisk har frist til 31. mai, sier Gundersen.

Nytt for pensjonister


I fjor kom det nye skatteregler for pensjonister – mottakere av alderspensjon og avtalefestet pensjon (AFP) får nå skattefradrag.
Reglene er lagt til grunn for skattekortet for 2011, slik at skattetrekket gjennom året har vært i samsvar med disse. Selvangivelsene som nå kommer, er også i tråd med de nye reglene.

I foreløpig skatteberegning som følger med selvangivelsen, skal det være gitt skattebegrensning eller skattefradrag for pensjonsinntekt til alle som har krav på dette.


– Men for å få maksimalt uttelling for fradraget vil det for ektefeller og samboere i noen tilfeller lønne seg å føre en del kapitalinntekter hos den som har lavest pensjon, opplyser Gundersen.

Når selvangivelsene er behandlet, kommer skatteoppgjøret. Første skatteoppgjør kommer 25. juni. Fra siste uka i juli blir det løpende oppgjør fram til onsdag 17. oktober, også for en del næringsdrivende og deres ektefeller.

– Det betyr at flere slipper å vente til oktober med å få oppgjøret, avslutter Gundersen.

Artikkeltags