Mange minnes Jan Hagen

AKUSTISK: Jan Hagen som mange i Horten vil huske han, med gitaren i fanget og munnspillstativet på brystet. Som på dette bildet tatt for noen år siden arkivfoto

AKUSTISK: Jan Hagen som mange i Horten vil huske han, med gitaren i fanget og munnspillstativet på brystet. Som på dette bildet tatt for noen år siden arkivfoto

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Multikunstneren Jan Hagen er død.

DEL

Alf Henriksen og mange andre hortensere er triste om dagen. De har fått meldingen om at hortensgutten Jan Hagen er død, 67 år gammel.
Aktivist
– Tankene og minnene bare strømmer på. Vi har jo kjent hverandre i 50 år og gjort veldig mye sammen, sier Alf Henriksen og blar i gamle Magasin-Frosk.
Bladet som han og Jan Hagen lagde sammen og som ble utgitt av Frosktrykk med adresse Semb Hovedgård.
– Jan jobbet jo for Borre Champignon og fikk med jobben leie seg en liten husmannsplass i skogen der ute. Derfor hadde han den adressen, sier Alf og forteller at organisatoren var bare en side av Jan Hagen.


Blues og Dylan

– Den første greia jeg hadde med Jan er da vi 1965 dannet bluesklubben Independent Rhythm'n'Blues Army, men det lengstvarende minnet er Jan med gitaren og munnspillet, «Sad Eyed Lady Of The Lowlands», Bob Dylan-fascinasjonen og «Blonde On Blonde», sier Alf Henriksen.
– Det, også alt vi gjorde som Frosk, er noe vi alltid vil huske Jan for. Da vi startet Aktivitetsforumet Frosk i 1971 bygde vi jo faktisk på det som Jan og vi andre dro i gang på slutten av 60-tallet da vi kjempet mot kommunen. De ville jo rive Folkets Hus i Bekkegata for å lage parkeringsplass. Vi ville ha det gamle tømmerhuset til et ungdomssted, et hus å være, legger han til.
Frosk
Kampen mot kommunen resulterte i Frosk-oppsetningen «Spellet om Horten» i 1973 og en rekke andre aktiviteter under Frosk-paraplyen.
– Kjernen i Frosk var Jan, Tom Reksjø og meg. Derfor er det vondt nå, sier Alf megetsigende.

Ekte hortenser

– Det var jo så mye med Jan. Han skrev dikt, var poet og forfatter. Jobbet på champignjongen, brygga, RV-kontoret og andre steder. Flyttet til Portugal, skrev bøker og kom hjem igjen.
– Det siste var egentlig litt rart og merkelig ved Jan. I hvert fall for oss som kjente han godt. Jan var veldig til å klage på Horten: «By'n er så provinsiell», sa han og flyttet både hit og dit.
– Dette til tross, han kom alltid tilbake hit hvor han hadde røttene sine, sier Alf Henriksen og hengir seg til minnene.
Det hører med til historien at da Jan Hagen døde for noen dager siden var det i byen, i hjertet av Horten.

Artikkeltags