Gå til sidens hovedinnhold

Lokale hunder redder livet ditt

Artikkelen er over 10 år gammel

Telefonen ringer. En person er savnet. Lokale hunder må ut på oppdrag.

jan.broms@gjengangeren.no

– Redningstjenesten i Norge består av en offentlig og en frivillig del. Uten innsatsen fra de frivillige, ville antakelig redningstjenesten over land ikke ha fungert tilfredsstillende. I Norge er det mange tusen som stiller opp når Hovedredningssentralene via politi- eller lensmannsetat kaller ut frivillige til leteaksjoner, forteller Terje Johansen på Skoppum.

Han er leder for Norske Redningshunder i Horten.
– Norske Redningshunder har i alle distrikter etablert tjenestelister med oversikt over godkjente ekvipasjer. Disse kan stille på kort varsel når alarmen går. Men innen man kommer så langt som til å få en godkjent hund, ligger mye arbeid, oppofrelse og innsats fra både to- og firbeinte, sier Terje Johansen.
– Mange skaffer seg hund uten på forhånd å vite hva de skal bruke den til, om de skal bruke den til noe i det hele tatt. Altfor mange hunder får kun anledning til å spise, sove, gjøre fra seg, en gatelangs tur, og det er det. Svært få hunder får anledning til å bruke sine evner, sine sanser og få mental og sosial trening. Fysisk mosjon er med andre ord ikke nok. En hund som ikke får benytte sine evner og sanser og ikke får bruke hodet, vil over tid bli mistilpasset og vil ikke kunne trives. Hundene får ofte heller ikke anledning til å møte andre hunder. De mister evnen til å takle samvær med sine artsfrender, understreker Terje Johansen
– I Norske Redningshunder gjør vi bruk av hundens evner og sanser, nettopp for å kunne bruke hundene i redningstjenesten.

I Horten har Norske redningshunder eget treningslag som trener hver uke året igjennom.
– Vi trener i skogen ved autismesenteret i Borre, vi trener på Vikveien ved Horten Hundeklubb, og vi trener ved lysløypa på Skoppum, for å nevne noen steder. Enten det er sol eller regn, varmt eller kaldt. Hvis noen har lyst, men er i tvil om man har det som trengs for å begynne å trene, får du svaret ved å kontakte oss, sier Terje Johansen.
– Alle blir ikke redningsekvipasjer, men uansett vil vårt miljø bidra til øket forståelse for hundens kapasitet, og ett er sikkert: En hund som leker, og bruker sine sanser og evner, blir en glad hund, og samarbeid mellom hund og fører er en glede i seg selv, sier Terje Johansen.
Dersom noen hundeeiere synes dette høres morsomt og interessant ut, ta kontakt med oss, så lover vi interessante og lærerike stunder i skog og mark, sier Terje Johansen.

Kommentarer til denne saken