- Lær barna snøvett

SNØHULER: Barn elsker å leke i snøen. Noen bygger snøhuler som her i Åsgårdstrand. Farlig, mener noen. – Lå barna få et naturlig forhold til snø, mener Røde Kors. FOTO: ROBERT HANSEN

SNØHULER: Barn elsker å leke i snøen. Noen bygger snøhuler som her i Åsgårdstrand. Farlig, mener noen. – Lå barna få et naturlig forhold til snø, mener Røde Kors. FOTO: ROBERT HANSEN

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Foreldre er redde for at ungene skal kunne bli kvalt i en sammenrast snøhule. - Ja, snøen er kan være farlig, men barna kan ikke la være å leke i den for det.

DEL

Det sier Lisa Høyås, snøkyndig og tidligere leder i Horten Røde Kors Hjelpekorps. Der er hun fortsatt aktiv.
Folk har kontaktet Gjengangeren fordi de er redde for at snøhulene som barna bygger i vinter kan rase sammen, og at det kan oppstå alvorlige ulykker.

– Selv har jeg vokst opp på bygda, og der har vi et annet forhold til snø enn det vi ser her langs kysten. De aller fleste barn leker med snø og snøhuler, og jeg har aldri vært med på å rykke ut til en ulykke i forbindelse med sammenraste snøhuler, sier Lisa Høyås.


– Vi kan ikke skåne barna våre for alt, legger hun til.

– Samtidig kan foreldrene lære barna sine snøvett. Det kan være så enkelt som at foreldrene sørger for at det er flere barn sammen dersom de bygger snøhytter, og at barna lærer seg å varsle voksne med en gang dersom et barn forsvinner i snøhaugen, sier Lisa Høyås.

– Så kan barna lære seg at kram og tung snø pakker langt mer enn nysnø, og at det raskt kan bli mangel på oksygen. Lett nysnø er selvsagt mindre farlig, sier Lisa Høyås.

Hun råder foreldrene til å være med små barn ut i snøen for å lære dem snøvett. Det gjelder å få et naturlig forhold til snø og norsk vinter. Sunne og friske barn elsker å leke i snøen. Det må de få lov til å gjøre. Så må vi ikke glemme at det aller meste vi utfører i løpet av en dag er en risiko. Det gjelder også for barn, sier Lisa Høyås i Horten Røde Kors Hjelpekorps til Gjengangeren.

SITATET
Foreldrene bør lære barna sine snøvett.

Lisa Høyås, Horten Røde Kors Hjelpekorps

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken